Okvirna raspodjela
50

Novi direktor ZZO-a Sarajevo iz NiP-a ili SBB-a, upravni odbor iz građanskih stranaka

Piše: I. Č.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Novi direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS bit će imenovan iz Naroda i pravde ili Saveza za bolju budućnost, dok će šest članova Upravnog odbora biti iz Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke.

Predstavnici Demokratske fronte su se tokom pregovora o formiranju vlasti na kantonalnom nivou, procurilo je kasnije, grčevito borili da dobiju Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, što im je naposljetku i uspjelo imenovanjem ministrice Amele Sofić.

Iako su tražili formiranje vlasti "po vertikali", u smislu da dobiju čitavo zdravstvo u Kantonu Sarajevo, prijedlogu su se usprotivili predstavnici drugih stranaka među kojima je najglasniji bio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Unutar stranaka takozvane šestorke se strahovalo da bi prepuštanje zdravstva samo jednoj političkoj opciji moglo dovesti do svojevrsnih zloupotreba u koje nijedna druga politička opcija ne bi imala uvid.

Konaković je za Klix.ba kazao da još uvijek nije raspravljano o imenima i prezimenima potencijalnih kandidata za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, ali da je jasno da će imenovanje direktora biti dogovor Naroda i pravde i Saveza za bolju budućnost.

"Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS dobit će građanske stranke, odnosno Naša stranka, Socijaldemokratska partija i Demokratska fronta", rekao je Konaković.