Pokazali spremnost
41

Pokazna vježba Oružanih snaga i civilnih struktura na području BPK Goražde

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U općini Foča u FBIH na lokalitetu Modrana i turističkog kompleksa "Ada" u Ustikolini izvedena je zajednička pokazna vježba u operacijama podrške miru CIMIC-a.

Bila je to vježba vojnih, policijskih i jedinica civilne zaštite u kojoj je uzelo učešća oko 200 učesnika. Oni su demonstrirali obučenost u pružanju pomoći stanovništvu koje je ugroženo poplavama i klizištima te prilikom razbijanja pobunjenističko – terorističke grupe. Cilj vježbe je pokazati opremljenost i stručnost u kriznim i vanrednim situacijama.

Vježba se odvijala po scenariju u kojem su navodni pobunjenici izveli napad na Oružane snage BIH na lokalitetu "Ade". Njima u pomoć pristigle su jedinice za brzu reakciju kao i vojnici sa minobacačima i mitraljezima. S druge strane pomoć ranjenim civilima pružili su uposlenici Doma zdravlja Foča u FBIH, pripadnici GSS-a, vatrogasci i članovi Crvenog križa. Tokom vježbe izviđačke jedinice Oružanih snaga pružale su i pomoć civilima ali i nailazili na mine čije uništavanje vrše pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite.

"Trenutno se dešavaju požari širom Hercegovine i većina snaga je angažovana na tom području dok smo mi locirani u kantonu gdje je Drina naša neposredna opasnost tako da se mi obučavamo uglavnom za poplave. Prošle godine smo imali sličnu vježbu kojom smo pokazali spososbnost da evakuišemo civile u slučaju poplave u mirnim situacijama. Nismo htjeli da se ponavljamo i ovaj put smo mi napravili scenario gdje smo dio multinacionalnih snaga upućenih da spašavamo domaće civile, ali postoje naše procedure i u takvim situacijama, da nosimo naoružanje te da ga koristimo. Scenario je predvidio da prilikom operacije evakuacija civila dođe do određenih opstrukcija od strane nekih pobunjeničko-kriminalnih, terorističkih grupa koje ne žele naše prisustvo u zemlji tako da smo mi iskoristili taj momenat da prikažemo naše sposobnosti da reagujemo na takve izazove upravo u vrijeme poplava", kazao je major Mirnes Ćosić, komandant 4. pješadijske brigade 3. pješadijskog bataljona.

Vježba koju su izveli ocjenjena je veoma uspješnom.

"Prisustvovali smo jednoj maloj, ali dinamičnoj i značajnoj vježbi koju su izvodili pripadnici Oružanih snaga i pripadnici niza civilnih struktura iz BPK Goražde gdje smo uspješno demonstrirali da zajedničkim snagama i naporima možemo puno stvari da preduprijedimo, mislim na civilno-vojnu saradnju, na neke ne daj Bože događaje koji mogu da nas zadese kao što su poplave, požari, zemljotresi i ostalo. Meni je veoma drago što smo danas vidjeli da je saradnja sa svim institucijama pozitivna, izražajna i vjerujem da će se tako i ubuduće nastaviti", izjavio je general major Dragan Vuković, komandant Operativne komande OS BiH.