{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojačan video-nadzor za vrijeme suđenja Mladiću

F
16.8.2012. u 15:21
0
1
Pojačan video-nadzor za vrijeme suđenja Mladiću
0
Pojačan video-nadzor za vrijeme suđenja Mladiću
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je odluku o pojačanom video-nadzoru za vrijeme suđenja ratnom komandatnu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, zbog neprikladne komunikacije optuženog s prisutnima u sudnici.
Sudsko vijeće u srijedu je potvrdilo raniji nalog Pretpretresnog vijeća izdat Sekretarijatu o čuvanju redovnih snimaka, kao i snimaka kamere usmjerene na optuženog, kako bi se dokumentovala eventualna neprikladna komunikacija s prisutnima na galeriji tokom suđenja, prenosi Tanjug.

"Da bi se u potpunosti zabilježilo suđenje i imajući u vidu ponavljanje neprikladne komunikacije između optuženog i drugih u sudnici, Sudsko vijeće je uvjereno da je prethodni nalog opravdan i da bi trebalo da se proširi na dokumentovanje cjelokupnog prisustva optuženog u sudnici", navodi se u nalogu Sudskog vijeća.

Pored čuvanja video-snimaka s kamere usmjerene na Mladića, Sekretarijatu je naloženo da snimanje treba da počne u trenutku kada optuženi uđe u sudnicu i da se prekine kada iz nje izađe, a da se svi materijali s tim u vezi čuvaju i ne objavljuju bez dozvole Sudskog vijeća.

U nalogu Sudskog vijeća ističe se da je Pretpretresno vijeće, uoči početka suđenja Mladiću, izrazilo zabrinutost zbog neprikladne komunikacije optuženog s prisutnima na galeriji, upozoravajući da postoji mogućnost da je optuženi i ranije imao takvu komunikaciju koju možda Sudsko vijeće nije zapazilo zbog postupaka u snimanju suđenja.

Mladić je uhapšen poslije višegodišnjeg skrivanja 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo, a suđenje mu je počelo 16. maja ove godine.

Mediji su prenijeli da je on na početku procesa u sudnici Haškog tribunala prijetio "majkama Srebrenice" i logorašima koji iz posebne prostorije prate suđenje, a po njihovim riječima, Mladić je pokazivao srednji prst i rukom prelazio preko prednjeg dijela vrata.

Mladić je optužen za genocid, progon i druge zločine nad muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH od 1992. do 1996. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: