Historija koja priča
359

Pogledajte unutrašnjost Doma oslobodilaca na Žuči: Simboli herojstva, ponosa i slobode

Piše: S. H.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč izgrađen je Dom oslobodilaca grada Sarajeva koji će večeras biti svečano otvoren. Klix.ba vam ekskluzivno donosi fotografije opremljenog doma.

Dan odbrane općine Novi Grad obilježava se 8. juna, kao i godišnjica bitke za brdo Žuč. Tako će simbolično večeras na Žuči biti otvoren izgrađeni Dom oslobodilaca, koji će budućim generacijama predstavljati simbol hrabrosti, borbe i otpora Armije RBiH.

Eksponati koji su izloženi u Domu oslobodilaca su gotovo svi sa Žuči. Radi se o ostacima granata, čahura, oružja i drugih predmeta koje je u najvećoj mjeri do sada sačuvala Civilna zaštita Općine Novi Grad, a dio su donosili i borci koji su učestvovali u odbrani grada i mještani dok se gradio muzej.

Dom oslobodilaca će otvoriti kćerke Safeta Zajke i Envera Šehovića, (Alma Zajko i Dalila Šehović), heroja odbrane Sarajeva i heroja bitke za brdo Žuč.

Ovaj objekt prije rata bio dom kulture, a početkom rata u njemu su bili smješteni agresorski položaji. Ipak, 8. juna 1992. godine dom je oslobođen i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH u ratu. Ta pobjeda bila je dodatna snaga i motivacija za nastavak oslobađanja zemlje.

U narednom periodu planirana je i vanjska postavka.

Vrijednost radova na izgradnji Doma oslobodilaca iznosila je 430.000 KM kroz tri budžetske godine.

Na Žuči se večeras očekuje blizu 3.000 posjetilaca, a bit će organiziran i iftar. Skupu će prisustvovati i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.