Dan državnosti BiH
2.1k

Pogledajte svečani defile u Tuzli: Dvije hiljade ljudi šetalo u čast domovine, na ulicama i oklopni transporteri

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Svečanim defileom u kojem je učestvovalo blizu dvije hiljade osoba te centralnom manifestacijom na Trgu slobode, danas je u Tuzli obilježen 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Brojni policijski službenici, bivši borci, zvaničnici, članovi udruženja te građani danas su se našli u svečanom defileu koji je prošao glavnim ulicama Tuzle. Svi oni su šetali u čast domovine uz zvuke sirena oklopnih transportera, ali i ostalih policijskih i vatrogasnih vozila.

Centralna manifestacija u povodu državnog praznika održana je na Trgu slobode u Tuzli, uz bogat kulturno-zabavni program, čitanjem historijskih crtica te obraćanjem zvaničnika.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić kaže da je višestruki značaj Dana državnosti BiH. Podsjestio je da je to jedan od nekoliko najvećih praznika države BiH.

"To je praznik koji na jedan simboličan način kaže da Bosna i Hercegovina nije samo moja, tvoja ili njegova, nego je i moja i tvoja i njegova. To je naša domovina. Kada je Tuzlanski kanton u pitanju, zbog toga smo ove godine, a u povodu 80 godina obnavljanja državnosti, na puno većem nivou organizirali sve aktivnosti", kazao je Halilagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Čestitajući svim građankama i građanima, Bosancima i Hercegovcima, ova veliki praznik, Halilagić se osvrnuo i na one koji osporavaju ovaj datum.

"Ima takvih u BiH, bilo ih je i prije, ali oni su nestajali. Ostajali su u prošlosti, a BiH je nastavila postojati. Tako će biti i sa ovima", poručio je Halilagić.

Bosna i Hercegovina danas slavi 80 godina od kada su vijećnici ZAVNOBiH-a na temeljima antifašističke borbe obnovili njenu državnost.