{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte najveću digitalnu fotografiju Sarajeva

24.4.2013. u 10:02
12
21
Pogledajte najveću digitalnu fotografiju Sarajeva
12
Pogledajte najveću digitalnu fotografiju Sarajeva
Sarajevo je dobilo najveću panoramsku fotografiju veličine 15 gigapixela. Riječ je o digitalnoj fotografiji sastavljenoj od 1.273 pojedinačne fotografije visoke rezolucije. Idejni tvorac ove fotografije je Mario Gerussi.
Gerussi tvrdi da je ovo najveća sastavljena gigapixel panoramska fotografija u BiH i regiji koja oslikava Sarajevo do najsitnijeg digitalnog detalja.

"Do sada je kreirana digitalna panorama Sarajeva koja obuhvata samo jedan dio grada, slikana je sa vrha Twist Towera što je ujedno i najviša pozicija za fotografisanje. U narednom periodu planiram fotografisati Sarajevo sa više lokacija kako bi kompletirao cijelu slagalicu. To podrazumijeva barem pet dodatnih gigapixel panorama. Za ovaj projekt ćemo kontaktirati i nadležne gradske organe pa i gradonačelnika Ivu Komšića", ističe Mario Gerussi.

Sarajevska gigapixel panorama je samo početak jedne uspješne priče kojom dirigira Sarajlija Mario Gerussi, čiji je plan u narednom periodu napraviti i gigapixel panorame Konjica, Zenice, Visokog i Mostara.

"Proces izrade gigapixel panoramske fotografije je veoma komplikovan i zahtjevan, te osim edukativnog dijela podrazumijeva i značajne tehničke pripreme. Naprimjer, izrada gigapixel panorame Sarajeva je trajala 47 dana, konstantnog računarskog rada, ali i rada cijelog tima", naglašava Gerussi.

Panoramu možete pogledati na www.sarajevopanorama.info.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: