{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte najveću digitalnu fotografiju Sarajeva

24.4.2013. u 10:02
12
21
Pogledajte najveću digitalnu fotografiju Sarajeva
12
Pogledajte najveću digitalnu fotografiju Sarajeva
Sarajevo je dobilo najveću panoramsku fotografiju veličine 15 gigapixela. Riječ je o digitalnoj fotografiji sastavljenoj od 1.273 pojedinačne fotografije visoke rezolucije. Idejni tvorac ove fotografije je Mario Gerussi.
Gerussi tvrdi da je ovo najveća sastavljena gigapixel panoramska fotografija u BiH i regiji koja oslikava Sarajevo do najsitnijeg digitalnog detalja.

"Do sada je kreirana digitalna panorama Sarajeva koja obuhvata samo jedan dio grada, slikana je sa vrha Twist Towera što je ujedno i najviša pozicija za fotografisanje. U narednom periodu planiram fotografisati Sarajevo sa više lokacija kako bi kompletirao cijelu slagalicu. To podrazumijeva barem pet dodatnih gigapixel panorama. Za ovaj projekt ćemo kontaktirati i nadležne gradske organe pa i gradonačelnika Ivu Komšića", ističe Mario Gerussi.

Sarajevska gigapixel panorama je samo početak jedne uspješne priče kojom dirigira Sarajlija Mario Gerussi, čiji je plan u narednom periodu napraviti i gigapixel panorame Konjica, Zenice, Visokog i Mostara.

"Proces izrade gigapixel panoramske fotografije je veoma komplikovan i zahtjevan, te osim edukativnog dijela podrazumijeva i značajne tehničke pripreme. Naprimjer, izrada gigapixel panorame Sarajeva je trajala 47 dana, konstantnog računarskog rada, ali i rada cijelog tima", naglašava Gerussi.

Panoramu možete pogledati na www.sarajevopanorama.info.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: