Nije dozvoljeno?
190

Pogledajte kako su reporter Klix.ba i kamerman Nove TV izbačeni s biračkog mjesta u Mostaru

D. Be.
Problem s otvaranjem biračkog mjesta broj 12 u mostarskoj Osnovnoj školi "Petra Bakule" nastojao se zataškati, a zaštitar koji je postupio po preporukama koordinatora izbacio je s biračkog mjesta kamermana hrvatske televizije Nova i reportera portala Klix.ba.
Očiti propust ljudi iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) i zaštitara snimio je kamerman Nove TV u trenucima izbacivanja s biračkog mjesta.

"Tako je rečeno, ne možete ulaziti. Nama je rečeno da se unutra ne može snimati. Možete samo po hodnicima. Ja sam vam rekao treći put", rekao je zaštitar i dodao da reporteri ne mogu ulaziti jer mu je tako rekao šef.

Oglušili su se na konstataciju da novinari svake izbore bez ikakvih problema prate glasanje na biračkim mjestima i da je to uobičajena praksa.

Upravo tako je bilo malo kasnije na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Petra Bakule" u Mostaru. Oko 10 sati stigla je velika grupa novinara i snimatelja jer je u to vrijeme svoju građansku dužnost za predsjedničke izbore u susjednoj Hrvatskoj došao obaviti Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

Kamere su snimile trenutke kada Čović zaokružuje kandidata na listiću te ga ubacuje u kutiju, ali i trenutke kada izborna komisija evidentira Dragana Čovića kao birača.

Predsjednik biračkog odbora na biračkom mjestu 12 u Mostaru jutros je prespavao, pa je biralište umjesto tačno u 7:00 otvoreno 20 minuta kasnije. Sve to je naljutilo birače koji nisu mogli glasati iako su poranili kako bi obavili građansku dužnost.

"Živa sramota ovdje... Prespavao čovjek. Treba mu sto eura dati što je prespavao. Otišli ljudi, ne vjeruju vam. Postoje lažovi ovdje", bio je jedan od komentara.

U našoj zemlji osim ovog birčkog mjesta otvoreno je još 43 i to u Mostar, Sarajevu, Banja Luci, Livnu, Zenicu, Tuzli i Vitezu. Na drugim mjestima, do sada, nisu zabilježeni incidenti.