Skidanje skele pri kraju
251

Pogledajte kako izgleda obnovljena fasada Vijećnice

Piše: A. Dž.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dvadeset godina otkako su agresorske snage zapalile najreprezentativnije i najljepše zdanje iz austrougarskog perioda u BiH, pritom uništivši dva miliona bibliotečkih jedinica, sarajevska Vijećnica je ponovno zasjala.

Obnova ovog simbola multikulturalnosti te hrama knjige i znanja se nakon 16 dugih godina bliži kraju. Proteklih dana radnici angažovani na obnovi počeli su skidati skelu i otkrili prepoznatljivu ljepotu Vijećnice.

Osim dobro poznate fasade u žuto-crvenoj boji jasno su vidljivi restauratorski detalji koji čine ovu građevinu, napravljenu u pseudo-maurskom stilu, jedinstvenom.

Rekonstrukcija Vijećnice počela je 1996. godine. Ta prva faza je završena iste godine, a potom su uslijedile druga i treća faza rekonstrukcije, koja se upravo privodi kraju.

Treća faza je podrazumijevala građevinske radove objekta i dopunu konstruktivnih zahvata, zatim rekonstrukciju dijela krova, kamenorezačke radove na fasadi objekta, izradu i ugradnju vanjske stolarije te rekonstrukciju i restauraciju fasade.

Paralelno s ovim radovima počela je četvrta, odnosno završna faza obnove koja obuhvata radove u unutrašnjosti objekta, a za koju je potrebno pet miliona eura.

Vijećnica bi svoja vrata trebala otvoriti u maju 2014. godine.