{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevsku Vijećnicu će 2014. godine otvoriti Bečka filharmonija

24.8.2012. u 13:55
37
71
Sarajevsku Vijećnicu će 2014. godine otvoriti Bečka filharmonija
37
U noći sa 25. na 26. august 1992. godine zapaljena je sarajevska Vijećnica, simbol jednog grada i vremena te njegove multikulturalnosti. Najljepše i najreprezentativnije zdanje iz austrougarskog perioda, prije 20 godina razoreno i pretvoreno u ruševinu, koja je bila spomenik ljudskom ludilu, svoja vrata će ponovo otvoriti u maju 2014. godine.
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas je na konferenciji za novinare najavio i otkrio da će obnovljenu Vijećnicu u maju 2014. godine otvoriti Bečka filharmonija.

"U saradnji sa Republikom Francuskom juni 2014. će u Sarajevu biti u znaku kulture i sporta. Savjetnik francuskog predsjednika već osmišlja program koji će biti prezentiran. Reći ću vam da postoji mogućnost da se jedan dio Muzeja savremene umjetnosti Beaubourga dopremi u Sarajevo i da se jedan dio Tour de Francea održi u BiH", najavio je Behmen.

208 prozora i otvora

Gradonačelnik Sarajeva se u povodu 20. godišnjice uništenja Vijećnice osvrnuo na obnovu biblioteke, koja traje od 1996. godine, kada je počela rekonstrukcija.

"Prva faza se odnosila na fizičku stabilnost objekta, a završena je iste godine. Finansirala ju je Austrija sa 750.000 eura. Druga faza je uslijedila odmah po završetku prve. Naglasak je bio na horizontalnoj i vertikalnoj statičnosti Vijećnice. Ona je koštala 2.250.000 eura, a sredstva je osigurala EU. Treća faza, koja bi trebala biti okončana sljedeći mjesec, je predviđala grube građevinske radove objekta i dopunu konstruktivnih zahvata, zatim rekonstrukciju dijela krova, kamenorezačke radove na fasadi objekta, izradu i ugradnju vanjske stolarije te rekonstrukciju i restauraciju fasade, na koju smo potrošili puno vremena zbog njene složenosti", ispričao je Behmen.

Dugo se pripremala ocjena boje sa posebnim naglaskom na ispitivanje materijala kako ne bi došlo do pucanja i deformacija. Osjetljivo je, naglasio je, i pitanje stolarije, jer Vijećnica ima 208 prozora i otvora.

"To je jedan delikatan posao, jer se morao izabrati hrast koji je izraz autentičnosti bh. hrasta, i stručnom analizom ustanovljeno je da je to hrast koji se nalazi između Srebrenika i Brčkog. Treća faza koštat će 2.260.000 eura, od čega je milion donirala Kraljevina Španija. Učestvovali su vlade KS i FBiH te brojni gradovi, kao što su Beograd, Zagreb, Prag, Budimpešta, Podgorica... Svima im se zahvaljujem što ne znači da i drugi imaju šansu, jer Vijećnica još nije završena", kazao je gradonačelnik Sarajeva.

Za četvrtu fazu potrebno pet miliona eura

Paralelno sa trećom počela je i četvrta faza, koja podrazumijeva unutrašnje radove i koja će koštati 5.000.000 eura. Govoreći o namjeni Vijećnice, Behmen je kazao da su učinjeni veliki napori da Vijećnica bude onakva kakva je bila prije.

Sala Gradskog Vijeća će osim sjednica biti korištena za naučne simpozije, recitale, pjesničke večeri... Takve sadržaje Vijećnica nije imala.

"To će biti fabrika nauke, kulture i umjetnosti. To bi trebao biti jedan živi organizam u srcu Baščaršije, koji će omogućiti novi odnos Vijećnice i Grada Sarajeva", kazao je Behmen.

U obnovljenoj Vijećnici mjesto će naći i raritetna izdanja Nacionalne univerzitetske biblioteke, a postoji i mogućnost da bude dopremljena ovjerena dokumentacija iz Haga.

"Smatramo da ta dokumentacija treba pripasti Sarajevu i radi historije, ali i radi budućih suđenja za ratne zločine. Procjene su da će biti još 10.000 predmeta", kazao je Behmen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: