Na 1.950 metara
748

Pogledajte akciju spašavanja Čehinja na planini Prenj pomoću helikoptera OS BiH

Piše: M. N.
Dvije češke državljanke koje su danas spasili pripadnici Oružanih snaga BiH helikopterom na Prenju, pronađene su na visini od 1.950 metara gdje su zbog snježnih nanosila ostale zarobljene od srijede navečer kada su zatražile pomoć telefonskim putem.

Uprkos teškim vremenskim uvjetima, nepristupačnom terenu i jakom vjetru, ekipa 2. helikopterskog skvadrona je pokazala stručnost i vještim manverom pilota helikoptera, uspjeli su pristupiti grebenu malog Osobca i spasiti planinarke. Njihovo stanje je bilo loše jer su bile pothlađene nakon noći provedene na otvorenom u snježnim uvjetima.

Planinarke su prebačene do stadiona Konjic gdje ih je preuzela ekipa hitne pomoći koja ih je zbrinula i prevezla u bolnicu u Konjicu.

Kako su kazali iz Oružanih snaga BiH, helikopterska posada izvršila je slijetanje na izbačenu stijenu dodirom samo jedne (desne) skije i izvršila evakuaciju unesrećenih planinarki. Ovo je veoma složena tehnika slijetanja i traži izuzetno visok stepen posadne koordinacije i zavidne letačke vještine.

"To je još jedna u nizu uspješnih MEDEVAK operacija gdje su OSBiH, kao i mnogo puta do sada, svojim angažovanjem spasili život i kada je hitna intervencija zračnim putem bila jedini način da se spasi ono najvrednije - ljudski život. Oružane snage BiH i dalje će, u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa, biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti u BiH po zahtjevima i u vanrednim situacijama i time dati svoj puni doprinos u izvršavanju zakonom propisanih zadataka", kazali su iz OS BiH.

Planinarke su locirali pripadnici Civilne zaštite općine Konjic koji su alarmirali Federalnu upravu civilne zaštite koja je dalje u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Ministarstvom odbrane uputila zahtjev za angažovanje helikoptera OS BiH. U akciji spašavanju učestvovali su GSS Jablanica, GSS Konjic, GSS Mostar, GSS BiH, FUCZ, te nadležna ministarstva i OS BiH.