|

Podsjećanje na Tomašicu, krucijalni dokaz genocida u Prijedoru

Podsjećanje na Tomašicu, krucijalni dokaz genocida u Prijedoru
950
Piše: S. Hambo
21.3.2019. u 12:54
158
komentara
950

dijeljenja
Podsjećanje na Tomašicu, krucijalni dokaz genocida u Prijedoru Foto: AFP
Radovan Karadžić nije osuđen za genocid 1992. u Prijedoru i još šest općina u BiH. Ipak, to što nije osuđen po tom osnovu ne znači da se nije dogodio, a nepobitni dokaz genocidne namjere je najveća masovna grobnica u BiH - Tomašica kod Prijedora.
Karadžić je oslobođen po prvoj tački optužnice, ali je dokazano da su počinjeni zločini u Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Foči, Vlasenici, Bratuncu i Zvorniku.

"Omarsku, Keraterm, Korićanske stijene, Trnopolje, Hrastovu glavicu, napad na područje Kozarca i lijevu obalu, bijele trake i sve ostalo, više niko ozbiljan ne može osporiti, kao ni 3.176 ubijenih Bošnjaka i Hrvata, od čega 256 žena i 102 djece," kaže nam historičar Jasmin Medić.

Masovna grobnica Tomašica, 12 metara duboka i 300 metara široka. U samo nekoliko mjeseci 1992. godine vojska i policija RS-a ubila je stotine Bošnjaka i Hrvata, cijele porodice, na ulicama i u dvorištima njihovih kuća te sistematski kamionima mrtva tijela prevozila i bagerima zakopavala u Tomašicu. U utrobi Tomašice otkriveni su i posmrtni ostaci čak 20-ero djece.

Sve to zbog brojnih razloga ipak nije uvršteno u dokazni postupak protiv Radovana Karadžića, ali zato jeste protiv Ratka Mladića.

U Tomašici kao primarnoj i Jakarinoj kosi kao sekundarnoj masovnoj grobnici (u koju su prebačene žrtve iz Tomašice) pronađeni su posmrti ostaci 842 žrtve bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Ekshumacijom na Tomašici 2013. godine pronađeno je 435 posmrtnih ostataka žrtava.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


U ovoj grobnici pronađeni su posmrtni ostaci ljudi s područja cijele općine Prijedor, počevši od žrtava napada na Kozarac, grada Prijedora, logora Omarska i Keraterm, žrtava napada na bošnjačka sela na lijevoj obali Sane, područja Ljubije...

O Tomašici u svom dnevniku piše i komandant Vrhovnog štaba VRS-a Ratko Mladić koji navodi podatak o 5.000 ukopanih.

"Bitno je naglasiti da je on bio upoznat o postojanju ove masovne grobnice i da svoje podređene nije sankcionisao zbog ovih zločina", kaže nam Medić.

Masovna grobnica Tomašica je uvrštena u predmet protiv Mladića te je tako ostavljena mogućnost da bude osuđen, pored Srebrenice, i za genocid i u drugim dijelovima BiH u drugostepenom postupku. Tomašica je nepobitan dokaz genocida bez obzira na to koliko tu činjenicu uvažio MKSJ ili bilo koji drugi sud.
Prijavi grešku


Komentari (158)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...