Zenički "Zeleni"
0

Podsjećaju na obećanja o prečišćavanju otpadnih voda

FENA
Načelnik općine Zenica Husejin Smajlović prilikom prijema za delegaciju Zelenih Austrije, govoreći o ekološkoj situaciji u općini, najavio je izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uključujući i industrijska postrojenja u naselju Banlozi, podsjetio je danas Općinski odbor stranke Zeleni Bosne i Hercegovine.

“Od tada su prošle tri godine a da se u vezi s tim nije ništa uradilo. Ispuštanje supstance u rijeku Bosnu, koja po svojim karakteristikama upućuje na to da se radi o nusproizvodima Koksare koja je ostavila ogromne štete za riječnu faunu, vjerovatno će izazvati reagiranje Hrvatske i Srbije. Ovim ekocidom nameće se zaključak koliko je bio u pravu Mustafa Omanović, koji je kao ekspert UN-a ukazivao na sve posljedice koje će izazvati pokretanje Koksare", kaže se u saopćenju Zelenih.

Traži se zatvaranje tog pogona, a da potrebe za koksom Arcelor Mittal zadovoljava u Koksari Lukavac. Dodaje se da havarija u pogonu Čeličane baca svjetlo na sva dešavanja u Arcelor Mittalu. U oba slučaja glavni krivac je ljudski faktor, što je i očekivati jer zbog slanja radnika na čekanje jedan radnik istovremeno obavlja više funkcija, a to neminovno dovodi do ekoloških katastrofa“, navodi se u saopćenju.

Predsjednik OO Zeleni BiH Zenica Akif Smajlović podsjeća da je EU nedavno odobrila 250 miliona eura Bosni i Hercegovini za oblast zaštite životne sredine.

„Ovo je prilika da gradovi smješteni uz rijeku Bosnu apliciraju projektima za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Problem u našoj državi je da vlasti na svim nivoima nisu svjesne da će ovakvim odnosom prema okolišu prijem u Evropsku uniju odgoditi za više desetljeća“, kaže se u saopćenju Općinskog odbora stranke Zeleni BiH, Zenica.