{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podsjećaju na obećanja o prečišćavanju otpadnih voda

F
25.8.2009. u 17:46
0
0
Podsjećaju na obećanja o prečišćavanju otpadnih voda
0
Podsjećaju na obećanja o prečišćavanju otpadnih voda
Načelnik općine Zenica Husejin Smajlović prilikom prijema za delegaciju Zelenih Austrije, govoreći o ekološkoj situaciji u općini, najavio je izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uključujući i industrijska postrojenja u naselju Banlozi, podsjetio je danas Općinski odbor stranke Zeleni Bosne i Hercegovine.
“Od tada su prošle tri godine a da se u vezi s tim nije ništa uradilo. Ispuštanje supstance u rijeku Bosnu, koja po svojim karakteristikama upućuje na to da se radi o nusproizvodima Koksare koja je ostavila ogromne štete za riječnu faunu, vjerovatno će izazvati reagiranje Hrvatske i Srbije. Ovim ekocidom nameće se zaključak koliko je bio u pravu Mustafa Omanović, koji je kao ekspert UN-a ukazivao na sve posljedice koje će izazvati pokretanje Koksare", kaže se u saopćenju Zelenih.

Traži se zatvaranje tog pogona, a da potrebe za koksom Arcelor Mittal zadovoljava u Koksari Lukavac. Dodaje se da havarija u pogonu Čeličane baca svjetlo na sva dešavanja u Arcelor Mittalu. U oba slučaja glavni krivac je ljudski faktor, što je i očekivati jer zbog slanja radnika na čekanje jedan radnik istovremeno obavlja više funkcija, a to neminovno dovodi do ekoloških katastrofa“, navodi se u saopćenju.

Predsjednik OO Zeleni BiH Zenica Akif Smajlović podsjeća da je EU nedavno odobrila 250 miliona eura Bosni i Hercegovini za oblast zaštite životne sredine.

„Ovo je prilika da gradovi smješteni uz rijeku Bosnu apliciraju projektima za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Problem u našoj državi je da vlasti na svim nivoima nisu svjesne da će ovakvim odnosom prema okolišu prijem u Evropsku uniju odgoditi za više desetljeća“, kaže se u saopćenju Općinskog odbora stranke Zeleni BiH, Zenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: