Dodik o istanbulskoj deklaraciji
0

"Podržavam Radmanovića, Turskoj ne vjerujem"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik podržao je danas stavove člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića o istanbulskoj deklaraciji te naveo da "ne vjeruje Turskoj, jer je pristrasna prema bošnjačkoj strani".

Za Tursku je rekao "da je vidljivo da je ona već duže pokrovitelj bošnjačkih interesa u BiH, da njena neutralnost nije dosljednja i dokazana, već da igra ulogu navijača za interese Bošnjaka u BiH i time pokušava da istrumentalizira i taj sastanak u Istanbulu".

Ponovio je Radmanovićevu tvrdnju da je Silajdžić tu deklaraciju „prihvatio bez stavova Predsjedništva BiH“ te da je "doveo u zabludu druga dva predsjednika da ima mandat da uime BiH potpisuje dokumente".

I pored prihvatanja deklaracije od Srbije, Dodik je na pres-konferenicji rekao da "RS i pored svega ostaje u prisnim odnosima sa Srbijom u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama, koja je slobodna da čini sve one političke stvari za koje misli da su dobre za nju".

Potvrdio je da je razgovarao s Tadićem i da mu je rekao da nije problem regionalna saradnja, "ali da je Silajdžić zloupotrijebio svoj položaj predsjedavajućeg Predsjedništva, lažno se predstavio, jer sve odluke mora donositi Predsjedništvo BiH".

Tadić mu je, kaže, na to rekao da nije znao za to.

Kada je u pitanju sam sadržaj istanbulske deklaracije, on tvrdi da su u njoj "prisutni određeni antidejtonski stavovi“.

Ističe da je izostao i stav koji se odnosi na rješavanja povratka izbjeglih, pri čemu je u nedavno utvrđenoj strategiji utvrđen ravnopravno i ostanak, a u toj deklaraciji se to ne spominje.

Također, u njoj se daje podrška teritorijalnom integritetu BiH, koji ničim nije ugrožen.

"Teritorijalni integritet Srbije je ugrožen priznanjem Kosova od Turske, a spominje se BiH, koji uopće nije ugrožen", kazao je.

Nema ništa protiv bilateralnih odnosa Turske i Srbije, ali kada su u pitanju njihovi odnosi prema BiH, moraju postojati utvrđeni stavovi ko nju predstavlja.

"Nastavljamo da gajimo dobre odnose sa Srbijom, ali ćemo nastaviti da razjašnjavamo svoju poziciju i zalagat ćemo se za interese RS-a", zaključio je i dodao da i pored svega ipak nema zastoja u odnosima RS-a i Srbije.