Milorad Dodik
0

"Silajdžić dovodi Tadića u zabludu"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić neovlašćenom posjetom Beogradu dovodi u zabludu srpskog predsjednika Borisa Tadića, a da Turska to isto čini državnim vlastima Srbije kada je riječ o njenom posredovanju u razrješenju političke krize u BiH.

Dodik je rekao za list ''Danas'' da Silajdžić, sa stanovišta državničkih poslova i interesa, potpuno neovlašćen dolazi u Beograd i dovodi u zabludu državnu vlast u Srbiji, pa bila njegova posjeta ''neformalna, neslužbena, kakva god''.

''Njegov dolazak koristi samo njegovim potrebama za manipulisanjem muslimansko-bošnjaške političke strukture. Nemam ništa protiv da se odnosi BiH i Srbije razvijaju, ali oni moraju da budu u skladu s predviđenim procedurama'', rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan Tadićevim objašnjenjem da Silajdžić dolazi u Srbiju u ''neformalnu, radnu posjetu''.

Navodeći da sa Tadićem ima dobre odnose i kontakte, Dodik je rekao da predsjednik Srbije zna njegov stav o Silajdžiću i posjeti Beogradu. 

"Republika Srpska je životno zainteresovana za odnose sa Srbijom, ali to ne znači da su stavovi potpuno identični. U svakom takvom slučaju, ništa ne ostane nerazjašnjeno", dodao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je nemoguće imati potpunu saglasnost u svim pitanjima i da se iz Beograda stvari drugačije vide nego iz Banjaluke, ali da to ne znači da treba pogoršavati odnose o nizu pitanja na kojima se dobro sarađuje još iz doba vlade Vojislava Koštunice. 

"Moguće je podržati samo izvorni dokument Dejtonskog sporazuma. Srbiji neke stvari mogu da izgledaju drugačije, ali do sada nismo imali problema sa zvaničnim stavom Beograda, a to je da se podržava BiH i dogovor u okviru nje. Nikada se ne zaboravlja i podrška Srpskoj i njenim kapacitetima. Srbija neće doći u poziciju da te kapacitete ugrozi. Nijanse su moguće, ali mi vjerujemo u iskrenost takvog stava", rekao je Dodik.
Dodik je ponovio da istambulski dokument nema nikakvog značaja za BiH, jer nije formalno usvojen, a Silajdžić ga je neovlašćeno potpisao, čime je napravio problem i za predsjednika Turske Abdulaha Gula i za predsjednika Srbije. 

On je rekao da Srbija treba da razvija odnose s Turskom, jer je ona jedna od moćnih ekonomija danas u svijetu, ali da je problem kada se Turska prihvata kao eventualni posrednik za pitanja u vezi sa BiH, jer je navijački nastrojena i isključivo podržava pozicije Bošnjaka-muslimana. 

"Turska nijednog trenutka ni po jednom pitanju nije pokazala objektivnost koja bi trebalo da se odnosi prvenstveno na ustavno pitanje BiH, a da ne govorimo o interesima dva entiteta. U `istambulskoj deklaraciji` piše da Turska podržava cjelovitost BiH, a to je nemoguće bez podrške entitetima, jer ako nema entiteta, nema ni BiH", istakao je Dodik. 

Dodik je naveo da se Turska pokazala kao zemlja koja je radila protiv interesa RS, i to kontinuirano, prije svega povodom političkih pitanja, i uvijek je, u ime islamskih zemalja, članica Savjeta za provođenje mira, zastupala interese koje su kreirali Bošnjaci u Sarajevu, a nikada se nije obazirala na srpske i hrvatske stavove. 

"U tom pogledu, ona ima manipulativne namjere i zato je potrebno imati to u vidu kada se s njenim predstavnicima razgovara u Srbiji o pitanjima BiH", istakao je Dodik.  

On je naveo da je, što se tiče takozvane Istambulske deklaracije, Turska morala da zna da Silajdžić ne može da potpisuje nikakav dokument i time je napravila najveću štetu BiH, ali i RS, a Tadića dovela u zabludu.
Dodik je ponovio ocjenu da će na samitu predstavnika EU i zapadnog Balkana u Sarajevu 2. juna biti afirmisana politika vizne liberalizacije, i to će biti najveće dostignuće. 

"Prisustvo predstavnika Kosova za nas je neprihvatljivo, jer BiH nije priznala njegovu nezavisnost", dodao je premijer RS.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje odlazak visokog predstavnika iz BiH do kraja godine, Dodik je rekao da je "on već na neki način otišao" i da  "svojim izvještajima i jednostranim tumačenjima događaja on sam, i sebi i Srpskoj i BiH, pravi probleme, i da je u stvari, on dio problema".