{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podržani principi više zakonskih prijedloga

F
19.4.2010. u 16:27
0
0
Podržani principi više zakonskih prijedloga
0
Podržani principi više zakonskih prijedloga
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao je danas principe Prijedloga zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) u sudskim postupcima čime BiH stvara zakonske uvjete za vođenje DNK registara koji postoje u 26 evropskih zemalja.
Predloženim zakonom utvrđuju se uvjeti i način prikupljanja uzoraka i primjene rezultata analize molekula DNK u krivičnim i drugim sudskim postupcima te rokovi čuvanja i uklanjanja uzoraka i profila dobijenih DNK analizom.

Definirano je da Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja pri Ministarstvu sigurnosti BiH uspostavlja i održava DNK bazu podataka, vrši analizu i upoređivanje DNK profila te prema naredbi suda i tužilaštva dostavlja tražene podatke za potrebe krivičnog ili drugog sudskog postupka.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

Izmjenama i dopunama trebala bi biti poboljšana postojeća rješenja, pojašnjene i precizirane norme da bi se omogućila brža i lakša primjena Zakona o radu u institucijama BiH. Istovremeno će se uskladiti ovaj zakon s odgovarajućim rješenjima iz Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Podržani su i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, kojim se ova oblast usklađuje sa zakonodavstvom Evropske unije (EU).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: