Ustavnopravna komisija
0

Nisu podržani principi Prijedloga amandmana na Ustav BiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je na današnjoj sjednici utvrdila da Prijedlog amandmana II, amandmana III i amandmana IV na Ustav BiH, čiji je predlagač Klub poslanika Stranke za BiH, ima ustavni osnov, ali nisu podržani principi predloženih amandmana.

Protiv principa predloženih amandmana glasalo je pet članova Komisije - tri iz stranaka iz RS-a te po jedan iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Klub poslanika Stranke za BiH, amandmanom koji se odnosi na Predsjedništvo BiH, predlaže uvođenje četvrtog člana, člana iz reda ostalih, u Predsjedništvo BiH.

Kada je u pitanju Dom naroda, Stranka za BiH predlaže da se, uz postojeći broj delegata, uvedu i tri dodatna iz reda ostalih.

Član Ustavnopravne komisije Lazar Prodanović je nakon sjednice kazao za Fenu da SNSD smatra da pojedinačne inicijative amandmana na Ustav BiH koje se odnose na presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“ nemaju mogućnost ni perspektive da dobiju dovoljnu većinu u Parlamentu.

Za nas je, dodao je, najprihvatljivije da amandmani budu upućeni od relevantne institucije, u ovom slučaju Vijeća ministara.

"Kada budu došli u proceduru, takvi amandmani će imati mogućnost da budu razmatrani i da dobiju potrebnu većinu i budu usvojeni na vrijeme kako bi se implementirale njihove odrednice i u Izbornom zakonu BiH na vrijeme, prije nego što se objavi termin općih izbora u BiH“, kazao je Prodanović.

Član Ustavnopravne komisije Martin Raguž je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da HDZ 1990 pozdravlja svaki stranački napor i inicijativu da se otvori rasprava i ubrzaju rješenja, po mogućnosti prije izbora.

"Međutim, ne možemo podržati reducirani pristup, koji, pod firmom pokušaja otklanjanja diskriminatorskih odredbi koje trebamo otkloniti, ne rješava druge važne stvari i prioritete za ovu zemlju“, kazao je Raguž.

Po njegovim riječima, Stranka za BiH se odlučila da povećanjem broja članova u Predsjedništvu i povećanjem članova ostalih u Domu naroda PSBiH riješi presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

"U ovom trenutku nećemo moći podržati ova konkretna rješenja, ali podržavamo ovo što smo krenuli u Parlamentu. Mi smo za to da se institucionalizira ovaj proces u parlamentu", kazao je Raguž.

Ustavnopravna komisija je jednoglasno utvrdila da Prijedlog zakona o promociji malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u BiH ima ustavni osnov i usklađen je s pravnim sistemom BiH.

Podržani su ustavni osnov i principi Prijedloga zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima i Prijedloga zakona o obezbjeđenju proporcionalne etničke zastupljenosti u organima uprave i lokalne samouprave u BiH, čiji je predlagač Klub poslanika SDA.

Komisija je utvrdila da je Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline u sudskim postupcima usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, a podržani su i principi prijedloga ovog zakona. Usvojen je zaključak da se prije drugog čitanja o prijedlogu ovog zakona održi javna rasprava.

Jednoglasno su podržani ustavni osnov i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

Ustavnopravna komisije je utvrdila tekst Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o javnim nabavkama i usvojila zaključak da ga kao predlagač uputi u parlamentarnu proceduru.