Predstavnički dom PSBiH
0

Rasprava o Zakonu o zaštiti tajnih podataka

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas obavio raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, kojim se ova oblast usklađuje sa zakonodavstvom Evropske unije.

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH dostavila je negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Poslanici iz Federacije koji su diskutirali o predloženom zakonu uglavnom su isticali značaj njegovog donošenja, napominjući kako je to nužno sa stanovišta usklađivanja s evropskim standardima, a predložene izmjene i dopune su potrebne i za donošenje nekih podzakonskih akata.

Poslanik Sadik Bahtić smatra da bi trebalo usvojiti ovaj zakon, ističući da je ovo minimum minimuma i u skladu je s EU i NATO standardima, dok je poslanik Mirko Okolić kazao kako neće biti “smak svijeta” ako i ne bude usvojen.

Poslanik Slavko Jovičić smatra da predloženi zakon neće dobiti podršku samo zbog toga što nije bilo volje da se usaglasi i promijeni nekoliko riječi ili rečenica.

Neki od poslanika istaknuli su da je donošenje predloženog zakona navedeno i u mjerama koje Ministarstvo sigurnosti BiH i nadležne agencije predlažu u vezi s terorističkim napadom na policijsku stanicu u Bugojnu.

Poslanik Adem Huskić je kazao da je ovo test političke volje, "postoji li u BiH politička volja da se uhvatimo u koštac s terorizmom ili ne".

Replicirao mu je poslanik Mirko Okolić pitajući ga kakve veze ima ovaj zakon s terorizmom, koji je to član koji bi to onemogućio, na što je Huskić odgovorio da ne misli da će bilo koji zakon sam po sebe zaustaviti terorizam, ali ako stručnjaci iz nadležnih agencija kažu da je to jedan od načina borbe, nema razloga da im se ne vjeruje.

Poslanik Momčilo Novaković je kazao da ne postoji način da ovaj zakon “ostane živ”, jer “prihvatili ili ne prihvatili izvještaj Zajedničke komisije, ovog zakona nema”.

Poslanici su obavili raspravu i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o upravnim sporovima BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Obavljena je i rasprava o principima Prijedloga zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu koji je predložilo Vijeće ministara BiH, te o Prijedlogu zakona o izmjeni Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, koji su predložili poslanici kluba SDPBiH.