{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podržani principi Prijedloga o dopunama Zakona o plaćama u institucijama BiH

F
22.7.2015. u 21:41
38
15
Podržani principi Prijedloga o dopunama Zakona o plaćama u institucijama BiH
38
Podržani principi Prijedloga o dopunama Zakona o plaćama u institucijama BiH
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH večeras je podržao principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio poslanik Damir Arnaut (SBBBiH).
Predloženi zakon predviđa da "zaposleni u institucijama BiH nemaju pravo na naknadu za rad u upravnim odborima; nadzornim i drugim radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena”.

Kako se navodi u obrazloženju, donošenjem ovog zakona u potpunosti bi se onemogućila isplata naknada bilo kom zaposlenom u bilo kojoj instituciji BiH, uključujući izabrana i imenovana lica koja su u radnom odnosu u tim institucijama, za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima tokom radnog vremena.

Dodaje se da bi se donošenjem ovog zakona ostvarile značajne uštede u budžetu BiH.

Poslanici su podržali i zaključak koji je predložila nadležna komisija u kome se od Vijeća ministara BiH traži da do 30. septembra ove godine izradi i Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi sveobuhvatan sistemski prijedlog zakonskog rješenja koje regulira pitanje plaća i naknada u institucijama BiH, vodeći računa o tome da predložena rješenja trebaju da budu ugrađena u zakone koji reguliraju ovu oblast.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: