BiH
0

Članovi Komisije za budžet i finansije PSBiH za sistemsko ukidanje svih naknada

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odgodili su izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama i zatražili od Vijeća ministara da u roku od 15 dana dostavi mišljenje o ovom prijedlogu.

S današnje sjednice Komisije zatražena je i informacija od Vijeća ministara o realizaciji zaključka s februarske sjednice Predstavničkog doma koji se odnosi na zahtjev za sistemskim izmjenama zakonodavstva u ovoj oblasti.

Izmjene ovog zakona, koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut uz obrazloženje da bi se ostvarile značajne uštede u državnom budžetu, predviđaju ukidanje naknade zaposlenicima u institucijama, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu za rad u upravnim, nadzornim i drugim radnim tijelima.

Iz SBB-a nadalje pojašnjavaju da se naknade ostvaruju i kroz rad u brojnim komisijama, radnim i interresornim grupama, a sve se to obavlja tokom radnog vremena zbog čega ove osobe osim redovne plaće imaju i dodatnu naknadu za rad koja se odvija tokom istog perioda.

Poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Srpske demokratske stranke (SDS) saglasni su da se ovo pitanje treba riješiti, ali su na sjednici danas podvukli da je potrebno svima ukinuti sve naknade, a ne samo za one koji rad u komisijama i upravnim/nadzornim odborima obavljaju u toku radnog vremena.

Kako je kazala Aleksandra Pandurević (SDS) ovako predloženo zakonsko rješenje ne pruža sveobuhvatnu izmjenu, naglašavajući da se članovi ovih komisija mogu uvijek dogovoriti da sjednice održavaju iza radnog vremena, ali ostavlja se i mogućnost za falsificiranje zapisnika u kojem se uvijek može navesti da je sjednica održana u 17, a ne u 14 sati.

Ona je iznijela i podatak da pojedini članovi nekih upravnih odbora ostvaruju dohodak do 30.000 KM za rad u odborima i komisijama, a ukidanjem ovih naknada ostvarile bi se uštede od oko šest miliona KM na godišnjem nivou.

Istaknula je bi se poslanici o izmjenama ovog zakona trebali izjašnjavati nakon što se dostavi mišljenje Ministarstva finansija, pojašnjavajući da se SDS zalaže da potpuno ukidanje naknada za sve one koju plaću primaju iz bilo kojeg budžeta.

S ovim stavovima složio se i dopredsjedavajući Komisije Salko Sokolović (SDA) podvlačeći da je stav SDA odavno jasan, a to je potpuno ukidanje svih ovih naknada i paušala.

Član Komisije Damir Bećirović (DF) također je zatražio sistemsko rješenje iznoseći stav da je ovakav prijedlog polovičan i ne donosi sveobuhvatne izmjene.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul (HDZBiH) smatra da su intencije zakona dobre, ali da se treba voditi računa o onim radnim tijelima u kojima su potrebni stručnjaci zbog čega se mora definirati jasno pitanje isplate naknada.

O ovom zakonu u prvom čitanju trebali bi se izjašnjavati i poslanici Predstavničkog doma PSBiH na sjednici koja je zakazana za sutra.