Zastupnički dom BiH
31

Podržan Zakon o izbjeglicama, iz RS-a glasali protiv Zakona o oduzetoj imovini

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je dao saglasnost na ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, ali nekoliko prijedloga zakona nisu dobili podršku zbog nedovoljne entitetske većine.

Zastupnici nisu usvojili Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju u BiH, jer nije bilo entitetske većine iz RS-a. Parlamentarci iz tog bh. entiteta nisu podržali ni Prijedlog zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH. Četrnaest zastupnika iz RS-a je glasalo protiv, zbog čega nije bilo dovoljne entitetske većine.

Također, ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH nije dobio potrebnu većinu, jer nije bilo podrške zastupnika iz RS-a.

Usvojeni su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novih sorti bilja u BiH, kao i Prijedlog zakona o izbjeglicama iz BiH, raseljenim licima i povratnicima te Prijedlog zakona o krivičnom postupku BiH.

Zastupnički dom je usvojio produženje mandata članu Upravnog odbora BHRT-a iz reda Ostalih kojem je istekao mandat i to do imenovanja novog, a najduže na 90 dana.

Data je saglasnost i na ratifikaciju nekoliko sporazuma između naše zemlje i međunarodnih institucija te drugih država.