{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena odluka o zaduženju RS-a trezorskim zapisima

F
13.12.2012. u 13:51
0
1
Usvojena odluka o zaduženju RS-a trezorskim zapisima
0
Usvojena odluka o zaduženju RS-a trezorskim zapisima
U Narodnoj skupštini RS-a danas je usvojen novi zakon o budžetskom sistemu tog bh.entiteta te Odluka o kratkoročnom zaduživanju RS-a emisijom trezorskih zapisa, koju je predložila entitetska vlada, po hitnom postupku.
Tokom glasanja o tačkama razmatranim danas i protekla dva dana, podršku su dobile i izmjene zakona o republičkoj upravi, o vodama te o zanatsko-preduzetničkoj djelatnost, predložene, također, po hitnom postupku, a tokom te rasprave nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Usvojeni su i zakoni o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, o bazi podataka rezultata analiza dezoksiribonukleinske kiseline te o nacionalnim parkovima „Kozara“ i „Sutjeska“, o grobljima i pogrebnoj djelatnost, kao i izmjene i dopune Zakona o gasu.

Podršku poslanika dobilo je i više nacrta zakona, među kojima, o trezoru i o koncesijama, na koji su i poslanici pozicije i opozicije imali primjedbe, pa je upućen u javnu raspravu.

Izglasan je, između ostalih, i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, koji je, također, izazvao burnu poslaničku raspravu, pa se i on upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Podršku poslanika vladajuće većine dobio je i konsolidirani izvještaj o izvršenju Budžeta RS-a za prvo polugodište 2012., a prihvaćene su i informacije o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih i povratnika te Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu o održanoj prvoj konferenciji o temi „Zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje“, kao i izmjene i dopune Odluke o prihvatanju zaduženja prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj po Projektu regionalnog razvoja puteva u Bosni i Hercegovini.

Današnje zasjedanje entitetskog parlamenta obilježio je bojkot vladajućih stranaka tokom uvodnog izlaganja o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u 2011.

Budući da su poslanici SNSD-a, DNS-a i SP-a napustili skupštinsku salu, uz trdnju da su nezadoovljni radom te institucije, izvještaj o radu VSTV-a nije razmatran i bit će ponovo predložen za neku od narednih sjednica.

Glasanjem o razmatranim tačkama dnevnog reda okončano je trodnevno zasjedanje entitetskog parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: