{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podržan Prijedlog zakona o carinskoj tarifi

F
19.6.2012. u 16:08
52
2
Podržan Prijedlog zakona o carinskoj tarifi
52
Podržan Prijedlog zakona o carinskoj tarifi
Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH je na današnjoj sjednici podržala Prijedlog zakona o carinskoj tarifi, uz nekoliko prihvaćenih amandmana.
Komisija je prihvatila amandmane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koje je prihvatilo i Vijeće ministara BiH, a nije podržala amandmane koje su uložili poslanici Saša Bursać i Šemsudin Mehmedović koji će svoje amandmane obnoviti u plenarnoj fazi.

Mehmedović je nakon sjednice Komisije kazao Feni da je suština njegovih amandmana da se u zakonu o carinskoj tarifi dodefiniše šta obuhvata taj zakon, jer carinska tarifa, po ovako definiranom tekstu zakona, nije sastavni dio zakona o carinskoj tarifi.

- Drugi, najvažniji amandman, jest da se ostavi mogućnost Vijeću ministara da u sezoni reaguje na način da se zaštiti domaća poljoprivredna proizvodnja od prekomjernog uvoza, to jest da imamo istu klauzulu kakve imaju članice Evropske unije koje mogu da zabrane, recimo, uvoz šljive iz BiH u EU u vrijeme sazrijevanja, kazao je Mehmedović.

Zašto mi, dodao je, ne bismo to učinili s krompirom, paprikom, paradajzom jer je očigledno da je za vrijeme sazrijevanja poljoprivrednih proizvoda u BiH opća navala poljoprivrednih proizvoda iz Makedonije, Mađarske, iz susjednih zemalja i to s cijenama koje su dampinške, s razlogom, jer susjedne zemlje i zemlje EU potiču poljoprivrednu proizvodnju i to veoma visoko što BiH nije u stanju.

- Ovo je prilika da ostavimo mogućnost Vijeću ministara BiH da reaguje na način da se zaštiti taj bosanskohercegovački poljoprivredni proizvođač, kazao je Mehmedović.

Tokom rasprave o predloženom zakonu većina članova komisije kritizirala je resorno ministarstvo zbog činjenice da ni na današnjoj sjednici, iako je to bilo potrebno, nije bio prisutan ni ministar niti bilo ko iz ministarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: