PSBiH
1

Obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o carinskoj tarifi

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o carinskoj tarifi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH podržala je predloženi zakon, uz nekoliko prihvaćenih amandmana. Nakon što komisija nije prihvatila njihove amandmane, poslanici Saša Bursać i Šemsudin Mehmedović su ih obnovili.

Jedan od Mehmedovićevih amandmana predviđa da se ostavi mogućnost Vijeću ministara da u sezoni reaguje na način da se zaštiti domaća poljoprivredna proizvodnja od prekomjernog uvoza.

Mehmedović je kazao da je prilika, podržavajući taj amandman, da se pomogne bh. poljoprivrednim proizvođačima koji su, kako je kazao, u vrlo teškoj poziciji, „ako znamo da prilikom sazrijevanja poljoprivrednih proizvoda u BiH opća je navala uvoznih poljoprivrednih proizvoda iz Mađarske, Makedonije, susjednih zemalja sa cijenama koje naš poljoprivredni proizvođač ne može podnijeti“.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković je kazao da poslanici SNSD-a neće biti za ovaj zakon, navodeći da se njime nastavlja kontinuitet oduzimanja nadležnosti RS-a.

„Nećemo biti za ovaj zakon, ne zato da se ne pomogne poljoprivrednim proizvođačima, ne zato da se ne pomogne ljudima koji ovdje rade u BiH i zarađuju novce, što se može uraditi tako da Savjet ministara dostavi ovoj parlamentarnoj skupštini adekvatan prijedlog i da Parlamentarna skupština o tome raspravi i usvoji ili ne usvoji. A ne da se iza zatvorenih vrata u Savjetu ministara, čak preglasavanjem dođe do određenih situacija i da nakon toga mi u parlamentu otvaramo određena pitanja ko je kada davao kakve odluke da se za neke proizvode dozvoli uvoz, za druge proizvode zabrani uvoz daleko od očiju javnosti“, kazao je Živković.

Dodao je da neće dopustiti da se ta nadležnost s ove parlamentarne skupštine, gdje postoji entitetski način da se zaštite interesi i RS-a, prebaci u Vijeće ministara.