Istanbul
0

Podrška radu Vijeća za regionalnu saradnju

FENA
Hido Biščević (Foto: Slobodna Evropa)
Hido Biščević (Foto: Slobodna Evropa)
Šefovi država i vlada zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) danas su na samitu u Istanbulu iskazali uvažavanje rada Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) u transformiranju trenutne unaprijeđene regionalne saradnje na jednu novu razinu, pri tome se fokusirajući na konkretne projekte kojima je cilj regionalni oporavak i ekonomski razvoj.

Lideri iz regije su ponovno imenovali Hidu Biščevića za glavnog tajnika Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) na razdoblje do 31. decembra 2012. godine, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Odobrili su i Godišnji izvještaj RCC-a za 2009.-2010. godinu i Strategiju i program rada organizacije za 2011.-2013.

U zajedničkoj deklaraciji, šefovi država i vlada su ponovili važnost regionalnog vlasništva i sveobuhvatnosti za uspješnu provedbu regionalne saradnje.

Naglasili su potrebu za održavanjem bliskih veza između SEECP-a i RCC-a, kao njegovog operativnog tijela, u ovim naporima.

Zahvaljujući liderima iz jugoistočne Evrope na potpori pruženoj ponovnim imenovanjem, glavni tajnik RCC-a Hido Biščević rekao je da zemlje regije trebaju udružiti snage u postizanju općih razvojnih ciljeva, posebice u dobu krize.

"Trenutna ekonomska kriza i novi izazovi koji se pojavljuju moraju biti viđeni kao poticaj većoj samoodgovornosti unutar regije. Niko nema luksuz vremena. Stagnacija, letargija, prolongiran strateški vakuum ili frustrirajući status quo mogu preskupo koštati i kajanje može doći prekasno", upozorio je Biščević.

On je podvukao da ojačana politička odlučnost diljem regije poziva na konkretne mjere i svježi skup politika.

"Radeći tijesno sa svojim članicama iz jugoistočne Evrope, institucijama EU i drugim međunarodnim partnerima, Vijeće za regionalnu saradnju može pružiti dodanu vrijednost u pretvaranju ove nove klime suradnje u regionalni oporavak i razvoj, posebice u prioritetnim oblastima energetike, infrastrukture i prometa te tako upotpuniti napredovanje ka evropskim i evroatlantskim integracijama i odgovoriti na ekonomske i socijalne potrebe regije", kazao je on.

Biščević je pozvao regionalne lidere da na najbolji način iskoriste RCC kao platformu za objedinjavanje velikih projekata koji će unaprijediti ključne ekonomske sektore u jugoistočnoj Evropi te dodao da regija, sada kada je povezana s procesom proširenja EU treba veliki iskorak naprijed u pogledu razvoja.