{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Treba mijenjati politički mentalitet u zemljama regije"

F
7.6.2010. u 20:55
0
9
"Treba mijenjati politički mentalitet u zemljama regije"
0
"Treba mijenjati politički mentalitet u zemljama regije"
Hido Biščević (Foto: Slobodna Evropa)
Među zemljama jugoistočne Evrope ipak se zatopljuju odnosi i, nakon svih strahota koje su se dogodile, treba mijenjati politički mentalitet i vrijednosne sisteme, a u tome parlamentarna dimenzija može imati vrlo veliku i važnu ulogu, rekao je u ponedjeljak u Antaliji glavni tajnik Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) Hido Biščević.
Biščević je to rekao u izjavi hrvatskim novinarima koji su pratili 8. konferenciju predsjednika parlamenata zemalja članica SEECP-a na kojoj je vijeće kojem je na čelu već tri godine, kao funkcionalno tijelo SEECP-a, dobilo mnoge pohvale.

"U regiji su sve vidljiviji znakovi međusobnog približavanja, zatopljavanja odnosa, otvaranja dijaloga, koji bi se, u sinergiji s obećanjima EU-a o proširenju, trebali pretočiti u konkretan politički proces, bilo da je riječ o rješavanju preostalih otvorenih pitanja, o pomoći BiH oko ustavne rasprave ili nečem trećem", rekao je Biščević i ocijenio kako s tim u vezi treba razraditi mehanizme i inicijative.

"Parlamentarna dimenzija u tome može imati vrlo veliku i važnu ulogu jer treba mijenjati politički mentalitet i vrijednosne sustave u zemljama u okružju nakon svih strahota koje su se dogodile. Javnostima svih zemalja treba slati nove poruke, pripremati ih za život u tom novom duhu", ocijenio je hrvatski diplomat.

Biščević smatra da je, zahvaljujući protoku vremena, "došlo do procesa europeizacije regije", ma kako on sporo tekao, te da i ovaj dio Evrope konačno prolazi kroz ono što su neki njezini dijelovi prolazili nakon Drugoga svjetskog rata.

"Stare stereotipe i zazore sve manje hrane dnevnopolitički interesi i naslijeđe nedavne, ali i daleke prošlosti", ustvrdio je Biščević i ocijenio kako se ništa senzacionalno neće dogoditi preko noći, ali, dodao je, evropske vrijednosti postupno i ustrajno treba uvoditi u svakodnevni život.

"Ovo je najsloženiji dio Evrope, unutar 12 članica Vijeća za saradnju teško je naći čak i dvije zemlje koje nemaju neko opterećujuće pitanje iz bliže ili dalje prošlosti", istaknuo je Biščević i dodao kako je upravo u tome izazov da se i taj dio Evrope konačno reprofilira i da ga se prestane poimati kao trajno tinjajuću bure baruta.

"Ne zaboravimo da je s ovih prostora potekla grčka civilizacija i brojne kulturne vrijednosti i da su tu golemi ljudski i prirodni potencijali", rekao je glavni tajnik RCC-a, javila je Hina.

Kao najveći uspjeh RCC-a u tri godine istaknuo je upravo činjenicu da se održao u okolnostima koje nisu bile lagane ne samo zbog složenosti odnosa među državama članicama nego i zato što je politika evropskog proširenja upravo u tom razdoblju doživljavala određeno usporavanje, a i zbog kosovskog pitanja i izraženih razlika unutar i oko njega.

"Uspjeli smo i osnažiti svoju ulogu neke vrste mosta između regije i evropskih institucija", rekao je hrvatski diplomat i objasnio kako to konkretno znači da je samo u proteklih deset mjeseci 27 regionalnih projekata u raznim područjima, koji su prošli kroz proceduru RCC-a, odobrila Evropska komisija.

"Sad će najveći naglasak trebati staviti na to da se svijest o potrebi regionalnog pristupa gospodarskom, društvenom i infrastrukturnom razvitku pretoči u konkretne projekte", rekao je Biščević i ustvrdio kako ta svijest raste svuda u regiji zahvaljujući uvelike i teškim posljedicama gospodarske krize jer svi vide da probleme nitko ne može riješiti sam, unutar svojih granica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: