Trogodišnja strategija RCC-a
0

"Održati visoku saradnju regionalne saradnje"

FENA
Hido Biščević
Hido Biščević
Nova strategija Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) za period 2011.-2013. godina predstavljena je danas u Sarajevu.

Generalni sekretar RCC-a Hido Biščević iznio je danas i glavne aktivnosti predviđene za realizaciju tokom ove jeseni.

Strategija i program rada RCC-a za 2011.-2013. godinu, koje su odobrili i šefovi država i vlada zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), osmišljeni su tako da odgovore na potrebe regiona i pruže dodanu vrijednost saradnji u jugoistočnoj Evropi u oblastima od zajedničkog interesa.

Strategija je pripremljena u bliskoj saradnji s Evropskom komisijom i ostalih 45 članica RCC-a, a njom se postavljaju ciljevi aktivnosti Sekretarijata RCC-a u naredne tri godine.

Biščević je u izlaganju naveo da će RCC staviti akcent na ekonomsku saradnju i pružiti poticaj političarima da se snažnije angažiraju u vezi s ciljevima koji se nalaze u ovom strateškom dokumentu.

Dokument predviđa niz djelovanja, ali su ciljevi koncipirani kroz "rendgentsku" sliku najvažnijih nedostataka u regionu i gdje zemlje regije vide potrebu za transregionalnom saradnjom.

"Ta slika je pomogla da se poveže sa strukturom, djelovanjima i planovima rada Evropske komisije za ovaj dio Evrope", dodao je Biščević.

Program Vijeća za regionalnu saradnju predstavlja prvi veliki radni program oko kojega se okupila i angažirala cijela regija, a iza njega stoje evropske finansijske institucije.

Biščević je pojasnio da je osnovni cilj ovog dokumenta održati visoku razinu regionalne saradnje da bi ona odražavala dinamiku evroatlantskih integracija zemalja regije i kako bi se kroz te konkretne multilateralne projekte u datim oblastima mogla osigurati oruđa za odgovor na krizu koja vlada.

"Svjedoci smo regionalne politike otopljavanja, približavanja, otvaranja dijaloga, spremnosti na pragmatična rješenja, otklona od frustrirajućih i tvrdih pozicija te je veoma važno da ovaj dokument dolazi sada da bi RCC pomogao podupiranju pozitivnog trenda i pokušao ga učiniti nepovratnim i neovisnim od dnevnopolitičkih aktivnosti", kazao je Hido Biščević.

Jelica Minić, šefica stručnog tima RCC-a, također je govorila o ciljevima programa i navela da će se najviše akcenta staviti na razvoj ekonomije, sigurnog i organiziranog otvorenog tržišta, razvoj energetike, zaštite okoliša, transporta kao i razvoj pravosuđa na kojem intenzivno radi ekspertni tim.

"Nastojat ćemo aktivnije uključivati sektore civilnog društva i razvijati nove tehnološke fondove za finansiranje projekta, ali i nastaviti pomagati u borbi protiv korupcije i nelegalnih migracija", dodala je Minić.

Aktivnosti RCC-a uključivat će i prijenos Investicione komisije za jugoistočnu Evropu s Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) na RCC do kraja 2010., izradu studije izvodljivosti o razvoju avioprijevoza u jugoistočnoj Evropi, realizaciju Fonda osiguranja od prirodnih katastrofa za jugoistočnu i centralnu Evropu i uspostavljanje Mreže regionalnih centara za borbu protiv požara u jugoistočnoj Evropi, preoblikovanje Inicijative za reformu sektora obrazovanja u jugoistočnoj Evropi i prijenos Ljubljanskog procesa o kulturnom naslijeđu s Evropske komisije i Vijeća Evrope na RCC početkom 2011. godine.