Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH
0

Podrška Nacrtu zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine

FENA
Ismet Bajramović (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Ismet Bajramović (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu podržalo Nacrt zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem u Federaciji BiH.

Sindikat je ocijenio da je za punu provedbu tog zakonskog rješenja neophodna i provedba zakona o prekršajima pa i još nekih zakonskih rješenja poput zakona o krivičnom postupku.

Predsjednik Sindikata BiH Ismet Bajramović istaknuo je da takav zakon Federaciji BiH treba da "hvata lopove i da je ustvari to njegova prava definicija".

Delegacija poslodavaca u Ekonomsko-socijalno vijeću je podržala zakon ali je istaknula skeptičnost koliko će njegova provedba dati efekata pošto se, prema riječima Safudina Čengića, posljednjih godina pokazalo da su mnoge tužbe za privredni kriminal ili druge slične malverzacije završile uglavnom oslobađajućom presudom.

Pojašnjavajući spomenuti zakon premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istaknuo je da u njemu nema politike kao ni utjecaja bilo koje vlasti na postupak oduzimanja imovine.

Dodao je kako se njim onemogućava i prenošenje nelegalno stečene imovine na druge osobe dok se, na primjer, ne završi sudski postupak.

Nacrt spomenutog zakona, kako je rečeno, uređuje i upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinskom koristi te predviđa osnivanje federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom s mogućnošću osnivanja i posebnih organizacijskih jedinica.

Nacrt ovog zakona predviđa i proširenje i na imovinsku korist pribavljenu činjenjem prekršaja jer prekršajna delikvencija u nekim slučajevima rezultira stjecanjem imovinske koristi koja se također treba oduzimati.

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH danas je podržalo i donošenje zakona o šumarstvu odnosno nacrt tog zakona ali je dogovoreno da eventualne sugestije i primjedbe članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća dostave predlagaču kako bi bile uvrštene u prijedlog zakona.

Nacrt zakona o šumarstvu je zakonsko rješenje kojim se uređuje očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta, jačanje njihovih ekoloških funkcija, planiranje u šumarstvu, upravljanje i gospodarenje šumama i šumskim zemljištem te unaprjeđivanje šuma na teritoriji FBiH.

Federacija BiH nema zakon o šumarstvu a na snazi su sve do 6. decembra 2011. bile uredbe, a od tog perioda do danas nema nikakve legislative koja regulira oblast šumarstva.

Ekonomsko-socijalno vijeće narednu sjednicu je zakazalo za 12. juni, a na njoj će biti razmatran Zakon o radu, informacija o naplati direktnih poreza te informacija o efektima primjene fiskalizacije u FBiH.