BiH
4

Nikšić: Niko ne može zadržati nelegalno stečenu imovinu

FENA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Niko ne može zadržati nelegalno stečenu imovinu, osnovna je poruka iz današnjeg obraćanja premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića koji je poslanicima u Federalnom parlamentu rezimirao odredbe Vladinog nacrta federalnog zakona o oduzimanju nelegalno stečene koristi.

Nacrt tog zakonskog teksta je na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma koja je u toku u Sarajevu. Nakon rasprave, očekuje se izjašnjavanje poslanika o njemu.

Prvi je iz seta zakona kojim Vlada FBiH namjerava stvoriti pravni ambijent u Federaciji za efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije, rekao je premijer Nikšić.

"Građani očekuju od nas pravedno društvo, a ništa od toga nije moguće bez sankcionisanja onih koji su imovinsku korist pribavili protivpravno.

Svaka država mora se tome suprotstaviti, a najbolji način borbe je oduzimanje i vraćanje u legalne tokove protivopravno stečene imovine.

Tu borbu mogu voditi isključivo pravosudne i policijske snage, a mi im moramo osigurati pravni ambijent i ovaj zakon je jedan od ključnih u tom smjeru.

Predložićemo i zakon o uspostavi posebnog odjeljenja Tužilaštva za borbu protiv korupcije i organiziranoig kriminala, kao i zakon o zaštiti onih koji prijave krivično djelo", riječi su premijera Nikšića.

On je predloženim zakonom najavio formiranje federalne agencije koja treba da upravlja privremeno ili trajno oduzetom imovinom stečenom počinjenjem krivičnog djela ili prekršaja.

Također je kazao da o oduzimanju nelegalno stečene imovine treba isključivo da odlučuje sud te je isključio ikakav uticaj politike na postupak oduzimanja, privremenog ili trajnog.

Premijer je uvjeren da pravosuđe u Federaciji može zadati ozbiljan udarac organiziranom kriminalu kada mu predloženi zakon bude jedan od mehanizama za to te, poput pravosuđa Hrvatske i Srbije, donositi odluke o oduzimanju milionski vrijedne a nelegalno stečene koristi.

Prema obrazloženju koje je poslanicima dao federalni ministar pravde Zoran Mikulić, Nacrt zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom i prekršajem u FBiH predviđeno je oduzimanje imovinske koristi pribavljena najtežim oblicima krivičnih djela privrednog i organiziranog kriminala te korupcije, zloupotrebom opojnih droga i drugih teških krivičnih djela iz kojih proističe nezakonita imovinska korist.

Nacrt predviđa proširenje i na imovinsku korist pribavljenju prekršajima jer, kako smatra predlagač, i prekršajna delikvencija u nekim slučajevima rezultira sticanjem imovinske koristi koju također treba oduzimati.

Nacrt uređuje i upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinskom koristi pa je predviđeno osnivanje federalne agencije za upravljanje, sa sjedištem u Sarajevu, s mogućnošću osnivanja njenih posebnih organizacijskih jedinica izvan sjedišta, napomenuo je ministar Mikulić.

Na potrebu donošenja ovog zakonskog akta ukazuje i činjenica da postojeći propisi kao što je Krivični zakon FBiH, Zakon o krivičnom postupku FBiH, Zakon o izvršnom postupku i drugi koji regulišu ovu materiju nisu uzajamno usklađeni i funkcionalno povezani čime je stvoren značajan prostor za slobodno činjenje krivičnih djela i pribavljanje imovinske koristi iz takvih djela.

Intencija je, stoga, da se na jedinstven, sveobuhvatan, precizan i jednostavan način uredi predmetna materija, čime ovaj zakonski akt predstavlja lex specialis kojim se otklanjaju normativne prepreke za primjenu instituta oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom koje trenutno egzistiraju u praksi.

U namjeri da stvori sve neophodne uslove potrebne za efikasno utvrđivanje, privremeno oduzimanje, oduzimanje i upravljanje takvom koristi, Nacrt zakona uređuje postupak utvrđivanja nelegalne imovinske koristi, postupak osiguranja njenog oduzimanja, kao i postupak izvršenja odluka o oduzimanju.

Ovako predložen tekst zakona šalje ultimativnu poruku da će se na teritoriji Federacije BiH oduzimati svaka imovinska korist stečena krivičnim djelima, čime se iskazuje načelo “nulte tolerancije” spram ovog problema.

Poštujući princip da niko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, Nacrt zakona definira da sva imovina koja je trajno oduzeta prema odredbama ovog zakona, postaje vlasništvo Federacije Bosne i Hercegovine, obrazloženo je iz Vlade.