Nacrt federalnog zakona
0

Niko neće moći zadržati nelegalno stečenu imovinu

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Niko ne može zadržati imovinu stečenu krivičnim djelom, smisao je zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, koji se priprema u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zasad je taj akt u nacrtu i definira oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem.

Najavljeni su uvjeti i postupak oduzimanja nelegalno stečene imovine te prethodni postupak utvrđivanja da se neko okoristio tako što je počinio krivično djelo.

Ovim tekstom se uređuje i upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinom te se osnivaju organi nadležni za to.

Odredbe Zakona o krivičnom postupku, koje se odnose na podneseni imovinskopravni zahtjev koji isključuje oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, u potpunosti se primjenjuju tokom postupanja nadležnih institucija po odredbama ovog zakona, navedeno je.

Odredbe se posebno primjenjuju u postupku oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima privrednog kriminala, prouzročenim stečajem, lažnim stečajem, zloupotrebama u stečajnom postupku, privrednom poslovanju, u postupku privatizacije, zatim pranjem novca, poreznom utajom, korupcijom - primanjem i davanjem dara i drugih oblika koristi, protivzakonitim posredovanjem, zloupotrebom položaja i ovlaštenja, trgovinom drogama i ljudima, kao i organiziranim kriminalom, zločinačkim djelovanjem.

Imovina pribavljena krivičnim djelom odnosi se na sve vrste imovine - materijalnu i nematerijalnu, pokretnu i nepokretnu, kao i na pravne dokumente i isprave koje dokazuju pravo ili interes u takvoj imovini, a posebno nekretnine i pokretnine, tražbine, poslovne udjele, dionice, vrijednosne papire, novac, plemenite metale i drago kamenje u vlasništvu, posjedu ili pod kontrolom počinioca krivičnog djela ili osobe povezane s tim.

Imovinsku korist pribavljenju krivičnim djelom utvrđuje sud.

Presuda se donosi na osnovu zahtjeva za oduzimanje nelegalne imovinske koristi, koji podnosi nadležni tužilac, propisano je.

Tokom trajanja postupka za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom po ovom zakonu, sud može narediti državnim organima, bankama, finansijskim institucijama i drugim pravnim i fizičkim osobama da dostave podatke i informacije neophodne za odluku.