BiH
0

Podrška formiranju regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima

FENA
Foto: so-kozarac.com
Foto: so-kozarac.com
Prikupljanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije bit će dugotrajan proces, koji nije jednostavno ostvariti, ali je to neophodno kako bi se spriječile manupalacije, kolektivna krivica ili zločin.

Ovo su ocijenili brojni intelektualci iz regiona na današnjim konsultacijama u Banjoj Luci na kojima su podržali inicijativu za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM).

“Nemam pravo da svojoj djeci ostavim teret prošlosti, koji bi, možda, sa njihovog aspekta viđenja dešavanja, bez jasnih činjenica o prošlosti, u njima potaknuo mržnju“, naglašava profesor Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva Ismet Sajfija.

REKOM nema političke motive, a, kako je napomenuto, ne traži podršku birača i ne ide na izbore.

Stoga, profesor Filozofskog fakulteta iz Zagreba Žarko Puhovski ističe da im je jedini cilj da se sve žrtve identifikuju imenom i prezimenom i da se spriječi manipuliranje brojkama.

“Ne tragamo za istinom koja će biti prihvatljiva za svaki narod. Radi se o tome da ljudima i narodima kažemo ‘istinu u glavu’. To mogu raditi nevladine organizacije, jer oni se ne kandiduju na izborima“, smatra Puhovski.

Regionalni direktor medijske kampanje REKOM-a Lazar Stojanović naglašava da je najveći problem to što svaka politička strana nudi sopstvene istine o proteklim ratnim dešavanjima.

Stoga je, konstatira, regionalna komisija jedina garancija protiv ponavljanja zločina i iznošenja neistine.

„Potrebno je spriječiti da se netačne brojke o stradalima koriste za manipuliranje narodom u političke svrhe“, zaključio je Stojanović.

Regionalne konsultacije sa intelektualnom zajednicom pod nazivom „Kako i zašto REKOM“ održane su s ciljem da se šira javnost upozna s programom i misijom REKOM-a.

Slične konsultacije održat će se u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.