{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MESS u akciji za milion potpisa

S
23.10.2010. u 14:15
0
0
MESS u akciji za milion potpisa
0
MESS u akciji za milion potpisa
Tokom jubilarnog 50. Međunarodnog teatarskog festival MESS značajna podrška među umjetnicima data je Inicijativi za REKOM koja je pokrenuta sa ciljem da se utvrde činjenice o svim žrtvama ratova 1991-2001 na području bivše Jugoslavije.
Jedan od laureata Festivala MESS, belgijski reditelj i osnivač trupe Needcompany, Jan Lauwers, potpisao je pristupnicu Inicijativi za REKOM te tom prilikom istakao: “Podržavam rad organizacija kao što je Inicijativa za REKOM, jer njihov rad nam može omogućiti da izbjegnemo ludilo nacionalizma i da na budućnost gledamo puni optimizma.“

Inače, predstavu "Kuća jelena" Lauwers je napisao motiviran smrću brata od plesačice iz trupe, koji je poginuo kao ratni izvještač na Kosovu.

Kao čin umjetničke odgovornosti prema procesu utvrđivanju istine o žrtvama, bez koje nije moguća budućnost regiona, pristupnice su potpisali i slovački režiser Viliam Docolomansky, talijanski muzičar Arturo Annecchino, te makedonski glumac i direktor Albanskog teatra iz Skopja Bajrush Mjaku.

Tom prilikom umjetnici su istakli važnost koju utvrđivanje istine ima za proces pomirenja i izgradnje odnosa koji će se zasnivati na činjenicama, a ne ispolitiziranim konstrukcijama. Također, naglašena je potreba da se otvoreno govori o zločinima koji su počinjeni na području bivše Jugoslavije.

Kako bi se utvrdile činjenice o ratnim zločinima u toku jedne dekade, od 1991. godine do 2001. godine, u toku je medijska kampanja Inicijative za REKOM za prikupljanje milion potpisa za osnivanje regionalnog tijela koje će se ovim problemom baviti.

Tokom Festivala MESS, u Narodnom pozorištu Sarajevo, zainteresirani posjetioci festivalskih predstava mogu saznati više o Inicijativi, te potpisujući pristupnice dati svoj doprinos cijeloj Inicijativi, navodi se u saopćenju MESS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: