{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nataša Kandić očekuje podršku vlasti BiH za osnivanje REKOM-a

S
18.9.2010. u 13:22
0
4
Nataša Kandić očekuje podršku vlasti BiH za osnivanje REKOM-a
0
Nataša Kandić očekuje podršku vlasti BiH za osnivanje  REKOM-a
Foto: SRNA
Direktorica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je danas očekivanje da će nadležne institucije BiH podržati inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za ustanovljavanje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM).
Kandić je u izjavi novinarima prije konsultacija predstavnika udruženja žrtava iz BiH i regije o nacrtu statuta REKOM-a, izrazila uvjerenje da će politička podrška Srbije, Crne Gore i Hrvatske ovoj inicijativi sigurno pozitivno uticati i na podršku institucija BiH za osnivanje ovog tijela koje bi se na regionalnom nivou bavilo sakupljanjem podataka o žrtvama proteklog rata.

Ona je istakla da će predstavnici inicijative, s tim u vezi, nakon oktobarskih izbora razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH, izrazivši nadu da će i vjerske zajednice u BiH podržati ovu inicijativu.

Prema njenim riječima, predstavnici inicijative za REKOM smatraju da je regionalni pristup jedini izlaz iz prošlosti koji može sakupiti potrebne činjenice o svim žrtvama, nezavisno od nacionalnosti i vjere, i na taj sačiniti istorijski zapis svih činjenica o ratnim stradanjima.

"Ohrabreni smo političkim podrškama vjerskih zajednica Srbije, Kosova, Hrvatske, parlamenta Crne Gore, predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, te predsjednika Srbije Borisa Tadića koji je obećao da će se i lično zalagati za osnivanje ovakve komisije", rekla je Kandić, dodavši da je inicijativa dobila podršku i organizacija civilnog društva iz Slovenije i Makedonije.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović istakao je da je regionalna saradnja neophodna, jer je to jedini mogući način da se pristupi riješavanju ovog pitanja.

"Moramo zajednički pokušati da na nivou regiona riješimo ovo pitanje i prisilimo nadležne da se posvete ovom pitanju. Sve što se dešava na političoj sceni u BiH ne daje nadu da će političari u BiH riješiti status žrtava rata što je i jedan od uslova Evropske unije za pristup evroatlantskim integracijama", rekao je Tahirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: