Sraman čin
1.5k

Podignuta optužnica zbog orgijanja četnika u Višegradu: Ravnogorski pokret izazivao mržnju i razdor

A. Z.
Postrojavanje četnika u Višegradu 10. marta 2019. godine (Foto: H. M./Klix.ba)
Postrojavanje četnika u Višegradu 10. marta 2019. godine (Foto: H. M./Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Riste Lečića.

Optuženi se terete da su na području Višegrada i okolice, u martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

Dušan Sladojević (Foto: H. M./Klix.ba)
Dušan Sladojević (Foto: H. M./Klix.ba)

Dušan Sladojević zvani Krvce i Čiča, rođen 1957. godine u Ključu, Slavko Aleksić zvani Vojvoda, rođen 1956. godine u Bileći i Risto Lečić, rođen 1963. godine u Trebinju, kako je navedeno u optužnici, 10. marta prošle godine učestvovali su u okupljanju u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske" Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao "Draževina".

Slavko Aleksić (Foto: H. M./Klix.ba)
Slavko Aleksić (Foto: H. M./Klix.ba)

"Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske i optuženi Aleksić učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta", kazali su iz Tužilaštva BiH.

Risto Lečić (Foto: H. M./Klix.ba)
Risto Lečić (Foto: H. M./Klix.ba)

Risto Lečić je, prema optužnici, prilikom okupljanja na trgu, započeo pjevanje pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Lečić je tada, uz podršku istomišljenika, pjevao "bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina".

Ove prijetnje i sam skup naišli su na osude brojnih zvaničnika koji su zatražili hitnu reakciju nadležnih organa. Podizanje optužnice je prvi konkretan korak.

"Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Krivičnog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH", naveli su iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je predmet zbog postrojavanja četnika u Višegradu formiralo 12. marta prošle godine, dva dana nakon sramnog događaja.

Prema članu 145. Krivičnog zakona BiH, za one koji javno izazivaju ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i Ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Podsjećamo, Ravnogorski četnički pokret koji godinama organizuje sramna orgijanja u Višegradu, službeno je registriran kao nevladina organizacija, što znači da je njegovo djelovanje potpuno legalno i da slobodno mogu organizirati svoje skupove.

Još jedan sramni skup ove godine je spriječen, ali samo zbog koronavirusa.