BiH
100

Podignuta optužnica za zločin u Sanskom Mostu i selu Briševo

FENA
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, u predmetu Kategorije 2. podigao je optužnicu protiv Mirka Vručinića, rođenog 02.12.1947. godine u Sanskom Mostu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je od mjeseca aprila do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada snaga VRS, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području Sanskog Mosta i okolnih mjesta kao i sela Briševo na području općine Prijedor, kao svjestan sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, u svojstvu člana Kriznog štaba Srpske opštine Sanski Most i čelnik SJB Sanski Most, počinio kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi zapovjedao i koordinirao snagama SJB Sanski Most te je nakon napada na sela nastanjena stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima Hrustovo, Vrpolje, Stari Majdan, Briševo, Mahala, Otoke, Begići, Kenjari, Trnava, kao i gradskom području Sanskog Mosta, više hiljada žrtava bilo nezakonito zatočeno, mučeno i zlostavljano u više objekata za zatočenje koje je kontrolirala policija, više od 50 žrtava je ubijeno ili odvedeno u nepoznatom pravcu otkada im se gubi svaki trag, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Više stotina žrtava bilo je mučeno, brutalno premlaćivano, zlostavljano na ponižavajuće načine i držano u nečovječnim uvjetima, što je rezultiralo smrću većeg broja zatočenika, oko 1000 nezakonito zatočenih žrtava prebačeno je u logor Manjača, a sa područja Sanskog Mosta prisilno je protjerano više od 20 000 žrtava, a u čemu su sudjelovale policijske snage kojima je zapovjedao i koje je izravno kontrolirao optuženi Vručinić.

Tužiteljstvo BiH, uz optužnicu je predložilo pozivanje čak 265 svjedoka optužbe, kojima će dokazivati navode u 18 tačaka optužnice te je priložen obiman dokazni materijal sa više od 450 dokaza i dokumenata.

Optužnica protiv Mirka Vručinića spada u predmete Kategorije 2. odnosno predmete koje je na procesuiranje Tužiteljstvu BiH, ustupilo tužiteljstvo pri MKSJ.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.