BiH
0

Zločinac Zemir Kovačević optužen za napad na zatvorskog policajca

Piše: E. F.
Zemir Kovačević (Foto: Sud BiH)
Zemir Kovačević (Foto: Sud BiH)
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zemira Kovačevića iz Slavonskog Broda zbog napada na Zorinka Vidovića, ovlaštenog službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija BiH.

Kako nam je rečeno iz Tužilaštva BiH, državljanin BiH i Hrvatske koji je nastanjen u Švedskoj, a protiv kojega se na Sudu BiH vodio postupak zbog ratnog zločina nad Srbima, u junu prošle godine je u policijskoj sobi Pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija BiH izvršio napad na ovlaštenog zavodskog službenika Zorinka Vidovića.

Usljed udaraca koje je Kovačević zadao policajcu, on je zadobio lake tjelesne povrede. Zbog toga se optuženog tereti da je počinio krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišavanju slobode počinioca krivičnih djela.

Podsjećamo, Kovačević je pred Sudom BiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, a nakon što je oglašen krivim zbog učešća u ubistvima, maltretiranju i pljački srpskih civila na području Sijekovca (općina Bosanski Brod) u martu i aprilu 1992. godine.

Kovačević je bio nekadašnji pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Sudsko vijeće proglasilo ga je krivim da je 26. marta 1992. ubio dvije osobe u Sijekovcu i nečovječno postupao prema drugim civilima koji su izvedeni iz svojih kuća, kao i da je u aprilu učestvovao u pretresima i pljački srpskih kuća.