{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica za ratne zločine na području Bosanske Krupe

15.1.2015. u 12:22
0
11
Podignuta optužnica za ratne zločine na području Bosanske Krupe
0
Podignuta optužnica za ratne zločine na području Bosanske Krupe
Foto: Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jadranka Šarana (1958), Fahrudina Tadžić-Hadžiosmanagića (1958), Samira Šabića (1970) i Zijada Kadića (1976).
Navedeni optuženi se terete da su u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, komandira Policijske stanice (PS) Bosanska Krupa koja je organizaciono pripadala SJB Bosanska Krupa, komandira Policijskog odjeljenja Jasenice pri SJB Bosanska Krupa i u svojstvu policajca Policijskog odjeljenja Jasenice pri SJB Bosanska Krupa, u periodu od 17.09.1995. godine i u periodu nakon 14.12.1995. godine kao dana potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, pa sve do 12.07.1996. godine, na području Bosanske Krupe, počinili krivična djela nad žrtvama srpske i u jednom slučaju hrvatske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi su naredili, počinili, podstrekavali, propustili, omogućili, organizovali, usaglašavali se i pomagali protivzakonito zatvaranje civilnog stanovništva srpske i jednog civila hrvatske nacionalnosti, ubistvo, nehumano i nečovječno postupanje, namjerno nanošenje fizičkog i duševnog bola, nepoštovanje osnovnih garancija lica koja ne učestvuju ili su prestala direktno učestvovati u neprijateljstvima, nepoštovanje minimalnih prava lica koja su lišena slobode iz razloga u vezi s oružanim sukobom, ugrožavanje opšte zaštite od opasnosti civilnog stanovništva, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Šaran Jadranko i Hadžiosmanagić-Tadžić Fahrudin, suprotno pravilima međunarodnog prava terete se da su naredili, počinili, podstrekavali, propustili, omogućili, usaglašavali se i pomagali neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika i civilnih lica srpske i hrvatske nacionalnosti i nakon završetka oružanog sukoba na području opštine Bosanska Krupa i dalje nakon završetka oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini potpisivanjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini 14.12.1995. godine.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. u vezi tačaka e), f) i c), a u vezi člana 29. i 180. stav 1. i 2. KZ-a BiH i krivičnih djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. i krivičnog djela neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika iz člana 182. istog Zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: