{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica za korupciju protiv 11 državnih službenika

7.11.2015. u 08:57
58
64
Podignuta optužnica za korupciju protiv 11 državnih službenika
58
Podignuta optužnica za korupciju protiv 11 državnih službenika
Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv 11 carinskih službenika UIO BiH, koji se terete za koruptivna kaznena djela, zloupotrebu položaja ili ovlasti i sticanje protuzakonite imovinske koristi.
Navedena optužnica u predmetu kodnog naziva "Gold" je optužnica sa najviše obuhvaćenih optuženih ovlaštenih službenih osoba u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Optuženi su carinski službenici UIO BIH, koji su bili angažirani na carinskim pregledima putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Tužilaštvo BiH, u ovom predmetu provelo je detaljnu i dobro osmišljenu istragu, uz uporabu posebnih istražnih radnji koje je provodila Granična policija BiH uz pomoć i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te su u skladu sa zakonom, prikupljeni video-snimci inkriminirajućih kaznenih djela, koja su vršena u prostorima aerodroma, koji nisu obuhvaćene standardnim video-nadzorom.

Optuženi carinski službenici, terete se da su kao organizirana kriminalna skupina, duži vremenski period, zlouporabili službeni položaj i ovlaštenja koja su im data u vršenju dužnosti, te su prilikom ulaska putnika u carinski prostor BiH, sticali nezakonitu imovinsku korist, omogućavajući osobama povoljniji tretman ili oslobađanje od carine prilikom carinjenja robe, u zamjenu za darove u novcu ili drugim oblicima koristi.

Na ovaj način, optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist a Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu tražiti oduzimanje protuzakonite imovinske koristi.

Ovom optužnicom, optuženi su Šef Carinskog terminala, kao i šefovi smjena u putničkom prometu i carinici, dakle optužena je cjelokupna postava cariniskih službenika koji su radili na putničkom terminalu Aerodroma Sarajevo.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala, iz članka 250. KZ BiH a u svezi sa kaznenim djelima, zlouporabe položaja ili ovlasti, iz članka 220 KZ BiH i kaznenim djelima primanja dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.

Ova optužnica, pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH da se zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama naše zemlje, bori protiv svih oblika korupcije, a naročito protiv koruptivnih pojava u kojima su počinitelji ovlaštene službene osobe institucija.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH prilaže više desetina materijalnih dokaza i predlaže pozivanje 56 svjedoka i stručnih vještaka.

Optuženi su:

1.Sadiković Vehid, zv. Vaha, rođen 1959. godine u Foči, državljanin BiH, uposlen na poziciji šefa Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo.
2.Lončar Zoran, zv. Zoka, rođen 1952. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo.
3.Mašetić Mensur, zv. Menso, rođen 1952. godine u Gornjem Vakufu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo.
4.Taufik Šemdin, zv. Tafko, rođen 1973. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo
5.Keč Maid, rođen 1964. godine u Bijeljini, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo
6.Tešić Branka, zv. Brankica i Brana, rođena 1956. godine, državljanka BiH, uposlena kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo
7. Hanjalić Muhamed, zv. Hamo, rođen 1961. godine u Foči, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo
8. Čaušević Emir, rođen 1973. godine u Vitezu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo
9. Hadžifejzović Zijad, zv. Zijo, rođen 1977. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo
10. Burnazović Damir, rođen 1974. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo
11.Dudo Damir, rođen 1972. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen u Sektoru za spriječavanje krijumčarenja i carinskih prevara u UIO BiH

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: