BiH
58

Podignuta optužnica za korupciju protiv 11 državnih službenika

Klix.ba
Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv 11 carinskih službenika UIO BiH, koji se terete za koruptivna kaznena djela, zloupotrebu položaja ili ovlasti i sticanje protuzakonite imovinske koristi.

Navedena optužnica u predmetu kodnog naziva "Gold" je optužnica sa najviše obuhvaćenih optuženih ovlaštenih službenih osoba u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Optuženi su carinski službenici UIO BIH, koji su bili angažirani na carinskim pregledima putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Tužilaštvo BiH, u ovom predmetu provelo je detaljnu i dobro osmišljenu istragu, uz uporabu posebnih istražnih radnji koje je provodila Granična policija BiH uz pomoć i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te su u skladu sa zakonom, prikupljeni video-snimci inkriminirajućih kaznenih djela, koja su vršena u prostorima aerodroma, koji nisu obuhvaćene standardnim video-nadzorom.

Optuženi carinski službenici, terete se da su kao organizirana kriminalna skupina, duži vremenski period, zlouporabili službeni položaj i ovlaštenja koja su im data u vršenju dužnosti, te su prilikom ulaska putnika u carinski prostor BiH, sticali nezakonitu imovinsku korist, omogućavajući osobama povoljniji tretman ili oslobađanje od carine prilikom carinjenja robe, u zamjenu za darove u novcu ili drugim oblicima koristi.

Na ovaj način, optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist a Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu tražiti oduzimanje protuzakonite imovinske koristi.

Ovom optužnicom, optuženi su Šef Carinskog terminala, kao i šefovi smjena u putničkom prometu i carinici, dakle optužena je cjelokupna postava cariniskih službenika koji su radili na putničkom terminalu Aerodroma Sarajevo.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala, iz članka 250. KZ BiH a u svezi sa kaznenim djelima, zlouporabe položaja ili ovlasti, iz članka 220 KZ BiH i kaznenim djelima primanja dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.

Ova optužnica, pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH da se zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama naše zemlje, bori protiv svih oblika korupcije, a naročito protiv koruptivnih pojava u kojima su počinitelji ovlaštene službene osobe institucija.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH prilaže više desetina materijalnih dokaza i predlaže pozivanje 56 svjedoka i stručnih vještaka.

Optuženi su:

1.Sadiković Vehid, zv. Vaha, rođen 1959. godine u Foči, državljanin BiH, uposlen na poziciji šefa Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo. 2.Lončar Zoran, zv. Zoka, rođen 1952. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo. 3.Mašetić Mensur, zv. Menso, rođen 1952. godine u Gornjem Vakufu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo.

4.Taufik Šemdin, zv. Tafko, rođen 1973. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo 5.Keč Maid, rođen 1964. godine u Bijeljini, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo 6.Tešić Branka, zv. Brankica i Brana, rođena 1956. godine, državljanka BiH, uposlena kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo 7. Hanjalić Muhamed, zv. Hamo, rođen 1961. godine u Foči, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo 8. Čaušević Emir, rođen 1973. godine u Vitezu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo 9. Hadžifejzović Zijad, zv. Zijo, rođen 1977. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo 10. Burnazović Damir, rođen 1974. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo 11.Dudo Damir, rođen 1972. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen u Sektoru za spriječavanje krijumčarenja i carinskih prevara u UIO BiH

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.