BiH
6

Tužilaštvo BiH: 15 osoba optuženo za šverc tekstilom i potplaćivanje carinika

Anadolija
Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u nastavku predmeta kodnog naziva "Gold II" podigao je optužnicu protiv 15 fizičkih lica, koja se terete za koruptivna krivična djela - davanje dara i drugih oblika koristi.

Optužena fizička lica terete se da su u periodu od februara do aprila 2014. godine, kontinuirano nabavljali tekstilnu robu u Republici Turskoj i dopremali komercijalnim letovima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a zatim je prodavali u svojim prodajnim objektima u BiH.

U navedenom  vremenskom periodu, u kojem su provođene posebne istražne radnje, optuženi su prilikom carinskog nadzora i carinske kontrole obećavali i davali ili po zahtjevu službenih lica davali istima darove u vidu novca, kako ne bi proveli skraćeni carinski postupak i naplatili iznos uvoznih dadžbina po jedinstvenoj carisnkoj stopi, odnosno kako ne bi procijenili da je roba koju nose sa sobom komercijalnog karaktera.

Optuženi su davali ili pristajali dati darove u vidu novca, kako bi službena lica UIO BiH  provela skraćeni carinski postupak umanjivši iznos vrijednosti carinjene robe.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provelo je detaljnu i dobro osmišljenu istragu, uz upotrebu posebnih istražnih radnji koje je provodila Granična policija BiH uz pomoć i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te su u skladu sa zakonom, prikupljeni video-snimci inkriminirajućih krivičnih djela koja su vršena u prostorima aerodroma koji nisu obuhvaćeni standardnim video-nadzorom.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH prilaže više desetina materijalnih dokaza i predlaže pozivanje svjedoka.

U okviru predmeta kodnog naziva „GOLD II“, optuženi su: Vasvija Ragipović (1959), Ernada Mujić (1978), Emir Čaušević (1976), Alem Kordić (1980), Amir Trnka (1977), Mensur Rušić (1958), Mirsada Tarić (1975), Nada Janjić (1967), Senada Bešić (1967), Azem Saračević (1956), Selver Saračević (1980), Darijo Vujica (1979), Jurica Mršić (1966), Munira Hoši (1973) i Ahmed Borić (1979).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.