{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv tri osobe za ratne zločine u Prijedoru

25.7.2014. u 09:18
164
56
Podignuta optužnica protiv tri osobe za ratne zločine u Prijedoru
164
Podignuta optužnica protiv tri osobe za ratne zločine u Prijedoru
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Prijedoru 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Optužnica se, između ostalog, odnosi na ubistvo devet osoba, od kojih su dvije žrtve bile maloljetne.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv trojice optuženih koji se terete za krivično djelo Zločini protiv čovječnosti i to progona civilnog bošnjačkog stanovništva naselja Kozarac, općine Priijedor, ubistvo osam žrtava iz Kozarca i jedne žrtve iz logora Trnopolje, prisilno preseljenje stanovništva, teško oduzimanje fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava , kao i druga nečovječna djela učinjena u namjeri nanošenja velike patnje i oizbiljnih psihičkih i fizičkih povreda i narušavanja zdravlja.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Vlasenko Mitra, rođenog 14.05.1955. godine u Prijedoru, državljanina BiH, Vlasenko Radeta, rođenog 16.02.1960. godine u Prijedoru, državljanina BiH i Končar Drage, rođenog 18.06.1959. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, u periodu od mjeseca maja do mjeseca jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, policijskih snaga i paravojnih jedinica protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i naselja Kozarac i okoline, kao pripadnici VRS, postupali protivno odredbama međunarodnog prava, vršeći progon civilnog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Oni se terete da su, sa više drugih osoba, učestvovali u pretresima kuća civila bošnjačke nacionalnosti na području Kozarca i protjerivanju civila bošnjačke nacionalnosti pod prijetnjom vatrenim oružjem, koji su tjerani da se kreću prema autobuskoj stanici u Kozaruši, odakle su unaprijed pripremljenim autobusima, prevezeni prema logoru Trnopolje, nakon čega su vršena odvajanja muškaraca od žena, djece i staraca, te su muškarci nezakonito zarobljeni u logorima Trnopolje, Omarska i Keraterm, a žene djeca i starci prisilno protjerani sa područja Prijedora.

Optuženi se terete da su, u mjesecu junu 1992. godine, kada su naoružani u Kozarcu vršili pretrese i progon stanovništva, u ruševinama jedne kuće u Kozarcu, pronašli osam civila koji su se tu sklonili, te su ih izveli civile iz ruševine i pucanjem iz vatrenog oružja ubili osam muškaraca bošnjačke nacionalnosti, uglavnom mlađe životne dobi, među kojima i malodobnu osobu, jer je najmlađoj žrtvi bilo 17 godina.

Tijela šest žrtava pronađena su i eskhumirana, dok se za tijelima dvojice ubijenih još uvijek traga.

Optuženi Vlasenko Rade, tereti se da je tokom mjeseca jula 1992. godine, zajedno sa još jednim pripadnikom VRS, došao u logor Trnopolje, odakle je izveo maloljetnog M.M. rođenog 1975. godine, koji je odveden na prinudne radove, nakon čega je ubijen, a nakon rata njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani i identificirani.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, a uz optužnicu je priloženo preko stotinu materijalnih dokaza, uključujući i dokumentaciju o ekshumiranju i identifikaciji ubijenih žrtava. Optuženi se nalaze pod mjerama zabrane napuštanja boravišta i drugim zabranama koje im je odredio Sud BiH za vrijeme postupka.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: