{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratni zločin u Hrgaru u okolini Bihaća

F
18.9.2014. u 12:04
0
2
Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratni zločin u Hrgaru u okolini Bihaća
0
Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratni zločin u Hrgaru u okolini Bihaća
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Željka Stanarevića, rođenog 30.09.1969. godine u Bihaću i Dragana Dopuđa zvanog "Pigo“, rođenog 02.09.1973. godine u Bihaću.
Optuženi se terete, da su u vrijeme rata u BiH i širokog i sistematičnog napada vojske i policije, na stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen Vakuf, kao pripadnici VRS, sudjelovali u tom napadu i postupajući protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, počinili progon i osobno sudjelovali u ubojstvima žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se terete da su u ljeto 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, došli na lokaciju logora koji se nalazio u okviru Traktorskog servisa IMT, gdje se nalazila Stanica javne bezbjednosti Ripač, u kojem je nezakonito bilo zatočeno više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti sa tog područja. S namjerom da zatočene civile ubiju samo zbog njihove nacionalnosti, optuženi i njihovi saučesnici, izveli su i vezali 11 zatočenika, koje su kamionom povezli na lokaciju prirodne jame Bezdana, u mjestu Hrgar, gdje su pucajući iz vlastitog naoružanja osobno sudjelovali u ubojstvima zatočenika.

Na ovom lokalitetu, nakon rata, 1997. godine, prilikom ekshumacije tijela iz jame Bezdana, ekshumirani su posmrtni ostaci 83 žrtve.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

U optužnici se predlaže saslušanje 27 svjedoka optužbe i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal od skoro 200 dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: