{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Raseme Handanović i Elmedina Čauševića zbog ratnog zločina

18.7.2014. u 08:54
39
8
Podignuta optužnica protiv Raseme Handanović i Elmedina Čauševića zbog ratnog zločina
39
Podignuta optužnica protiv Raseme Handanović i Elmedina Čauševića zbog ratnog zločina
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Handanović Raseme i Čaušević Elmedina, saopšteno je iz ove institucije.
"Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnici
Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, pod nazivom "Zulfikar“, tokom 1993. godine, na području Konjica, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata", navodi se u saopštenju.

Oni se terete, da su u mjestu Grabovci, općina Konjic, tokom mjeseca maja 1993. godine, nakon što su pripadnici odreda "Zulfikar“ iz sela Liščići, doveli dvoje civila, bračni par hrvatske nacionalnosti, tukli, mučili i zlostavljali navedene civile.

Optuženi Čaušević drvenim kolcem tukao je civila K.Z., nakon čega mu se u zlostavljanju žrtve pridružila i optužena Handanović, koja je njegovoj supruzi prijetila da će biti silovana.

Žrtvu K.Z. su tukli i vodili kroz selo, te je uslijed premlaćivanja i zlostavljanja, često padao, nakon čega je tjeran da ustane i nastavi hodati, a premlaćivanje je ostavilo teške posljedice na fizičko i pshičko zdravlje oštećenog.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: