{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica zbog ratnog zločina na području Konjica

20.9.2014. u 10:48
0
23
Optužnica zbog ratnog zločina na području Konjica
0
Optužnica zbog ratnog zločina na području Konjica
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe koje se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.
Podignuta je optužnica protiv Rame Žilića, rođenog 12.10.1953. godine u mjestu Tušila, općina Trnovo, nastanjen u Konjicu, državljanina BiH, i Esada Gakića, rođenog 08.05.1957. godine u mjestu Gakići, općina Konjic, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vrijeme oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije BiH, postupili protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su nečovječno postupali sa zatvorenicima, u prostorijama Osnovne škole "Musala", općina Konjic, gdje su bili zatvoreni civili hrvatske i srpske nacionalnosti, nanoseći im velike patnje i povrede tjelesnog integriteta kao i povrede ličnog dostojanstva.

Optuženi se terete da su tijekom 1993. i 1994. godine, u više navrata mučili, premlaćivali, zlostavljali na izrazito ponižavajuće načine, više zatočenika hrvatske i srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi lično, nanosili teške tjelesne povrede žrtvama, koje su ostavile trajne posljedice i tjelesna oštećenja kod žrtava, te seksualno zlostavljali i ponižavali zatočenike.

Zatočenicima su povrede nanošene raznim predmetima, te su im po tijelima gašene cigarete a mučeni su i sa užarenim predmetima.

Zbog svega navedenog, optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav.1 tačka c) KZ-a BIH u vezi sa članom 29., a sve u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Vjerujete li u uspjeh nove stranke Elmedina Konakovića u političkom životu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: