{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica zbog ratnog zločina na području Konjica

20.9.2014. u 10:48
0
23
Optužnica zbog ratnog zločina na području Konjica
0
Optužnica zbog ratnog zločina na području Konjica
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe koje se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.
Podignuta je optužnica protiv Rame Žilića, rođenog 12.10.1953. godine u mjestu Tušila, općina Trnovo, nastanjen u Konjicu, državljanina BiH, i Esada Gakića, rođenog 08.05.1957. godine u mjestu Gakići, općina Konjic, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vrijeme oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije BiH, postupili protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su nečovječno postupali sa zatvorenicima, u prostorijama Osnovne škole "Musala", općina Konjic, gdje su bili zatvoreni civili hrvatske i srpske nacionalnosti, nanoseći im velike patnje i povrede tjelesnog integriteta kao i povrede ličnog dostojanstva.

Optuženi se terete da su tijekom 1993. i 1994. godine, u više navrata mučili, premlaćivali, zlostavljali na izrazito ponižavajuće načine, više zatočenika hrvatske i srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi lično, nanosili teške tjelesne povrede žrtvama, koje su ostavile trajne posljedice i tjelesna oštećenja kod žrtava, te seksualno zlostavljali i ponižavali zatočenike.

Zatočenicima su povrede nanošene raznim predmetima, te su im po tijelima gašene cigarete a mučeni su i sa užarenim predmetima.

Zbog svega navedenog, optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav.1 tačka c) KZ-a BIH u vezi sa članom 29., a sve u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: