Tužilaštvo BiH
50

Podignuta optužnica protiv neuračunljivog muškarca iz Viteza zbog podsticanja terorizma

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Tužilac Odjela za terorizam podigao je optužnicu protiv 31-godišnjaka iz Viteza, državljanina Bosne i Hercegovine, zbog krivičnog djela javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

U saopćenju Tužilaštva BiH se ističe da je utvrđeno da je izvršilac krivičnog djela djelovao u stanju neuračunljivosti, te je predložena mjera smještaja u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

Istragu su pokrenuli Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nakon saznanja da je osumnjičeni sa teritorije Bosne i Hercegovine putem internet profila registrovanog u BiH pristupao internet stranicama radikalnih terorista. sadržaja koji veličaju strukture tzv "ISIL". Ujedinjene nacije proglasile su "ISIL" terorističkom organizacijom.

"Osumnjičeni je aktivno učestvovao u prevođenju tekstova i sadržaja na bosanski jezik, te distribuirao materijale, uključujući fotografije i snimke ubistava vojnika, civila i djece, s ciljem podsticanja terorističkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Identifikacija i lokacija osumnjičenog rezultat je zajedničkih napora agencija za provođenje zakona", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti prema članovima 202a. i 202d. Krivičnog zakona BiH za javno poticanje na terorističke aktivnosti. Nakon uviđaja i vještačenja utvrđeno je da je počinitelj bio u stanju neuračunljivosti uzrokovanom posttraumatskim stresnim poremećajem, sa teškim depresivnim epizodama. Stoga je u okviru optužnice predloženo upućivanje optuženog u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. ​