{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv graničnih policajaca

S
9.6.2011. u 17:08
0
4
Podignuta optužnica protiv graničnih policajaca
0
Podignuta optužnica protiv graničnih policajaca
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 29 lica, među kojima je veći broj graničnih policajaca, koja se terete da za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja.
Optužnica je podignuta protiv Marinka Šutala, Marije Prce, Ankice Zovko, Mladena Krndelja, Zvonka Kneževića, Ivana Obradovića, Petra Oberana, Đure Pažina, Slavice Hrkač, Mladena Božića, Dominika Pavlovića, Zdenka Pehara, Gorana Buće, Luke Mustapića, Dragana Ljubića.

Optužnica je podignuta i protiv Milenka Krešića, Ante Hercega, Seada Tabakovića, Miljenka Ereša, Fuada Osmića, Ivice Dodiga, Gorana Nikolića, Slavena Šaravanje, Trivka Marića, Maria Šaravanje, Branimira Minića, Semira Vele, Zorana Zekića i Ognjena Šućura.

Oni se terete da su se kao ovlaštena službena lica u preduzećima "Šutalo trejd", "Ekspres šped" i "Mega šped" iz Čapljine, po prethodnom dogovoru sa ovlašćenim službenim licima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Granične policije BiH na graničnom prelazu Doljani, međusobno udružili sa njima poznatim licima s ciljem da u septembru i oktobru 2004. godine za dogovorenu novčanu naknadu, suprotno važećim zakonskim odredbama, omoguće da se provedu nezakonite carinske procedure.

Optuženi su, prema optužnici, na Graničnom prelazu Doljani omogućili legalizaciju uvoza polovnih putničkih motornih vozila u BiH, tako što su sačinjavali, izdavali i ovjeravali jedinstvene carinske isprave, te sačinjavali i izdavali lažne fakture za kupovinu polovnih putničkih motornih vozila, da bi se na osnovu takvih dokumenata, bez pokazivanja robe carinskom organu, uvezla vozila za račun i korist drugih lica.

Ova lica se terete da su iskoristili svoj službeni položaj, odnosno prekoračili granice svog službenog ovlašćenja kako bi drugome pribavili imovinsku korist veće vrijednosti, odnosno drugom nanijeli štetu, čime su učinili krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: