Predložena potjernica
39

Podignuta optužnica protiv GIKIL-a i bivšeg direktora Gangulyja koji je pobjegao iz BiH

Piše: A. K.
Debashish Ganguly (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Debashish Ganguly (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) i sada već bivšeg direktora ove kompanije Debashisha Gangulyja koji je pobjegao iz Bosne i Hercegovine. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je postupajući tužilac Vedran Alidžanović.

"Tužilaštvo TK je podiglo optužnicu protiv osumnjičenih Debashisha Gangulyja kao odgovorne osobe i generalnog direktora u GIKIL-u i pravne osobe GIKIL, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenja okoliša", rekao je Alidžanović za Klix.ba.

Osumnjičenima se na teret stavlja propuštanje izvršenja obaveza iz okolinske dozvole Federalnog ministarstva turizma i okoliša, prema kojoj je GIKIL u periodu od pet godina bio dužan izvršiti ulaganja u iznosu od 111 miliona KM u ekološke projekte, a što bi dovelo do prestanka emisije štetnih polutanata u zrak, vodu i tlo.

"Zbog tog propuštanja prilikom istrage je utvrđeno da je emisija štetnih i otrovnih polutanata od kojih su neki i kancerogeni dostizala i do 150.000 puta veće vrijednosti u odnosu na dozvoljene", naglasio je Alidžanović.

Tužilaštvo TK je ranije predložilo određivanje mjere pritvora za Gangulyja zbog bojazni da bi mogao napustiti BiH, međutim, nadležni sud je naložio mjere zabrane, a koje nakon isteka nisu produžene.

Alidžanović je za Klix.ba istakao da je neposredno pred podizanje optužnice Ganguly naprasno dao otkaz na poziciji generalnog direktora u GIKIL-u te je napustio BiH.

"U optužnici je predloženo i raspisivanje potjernice jer je osumnjičeni nedostupan organima gonjenja BiH", rekao nam je Alidžanović te dodao da je protiv Gangulyja ranije u Srbiji vođen krivični postupak zbog sličnih radnji, a suđeno mu je u odsustvu, jer nije bio dostupan tamošnjim pravosudnim organima.

Inače, procesno zakonodvatsvo BiH ne poznaje mogućnost suđenja u odsustvu te se Gangulyju neće moći suditi na ovakav način.

Ganguly je državljanin Indije, a prema neprovjerenim saznanjima trenutno se nalazi u Engleskoj.

Ukoliko bi došlo do razdvajanja postupka u kojem su navedeni Ganguly i GIKIL, protiv ove kompanije mogao bi se voditi krivični postupak.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva u Tuzli proslijeđena je nadležnom sudu koji se još uvijek nije očitovao u ovom slučaju te samim tim nije poznato ni da li će biti raspisana međunarodna potjernica.