"Podacima o popisu državne imovine pomogli smo vlastima"

S
SRNA
15.1.2010. u 17:41
0
6
"Podacima o popisu državne imovine pomogli smo vlastima"
0
"Podacima o popisu državne imovine pomogli smo vlastima" Zgrada OHR-a
Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je danas da OHR, prikupljanjem podataka o popisu državne imovine, nije zakomplikovao situaciju već da je pomogao vlastima u BiH da se približe potpunom ispunjavanju zahtjeva u vezi sa ovim pitanjem.
"Štaviše, završeni popis imovine predstavlja osnovu da domaći politički lideri postignu dogovor o raspodjeli imovine putem sporazuma između Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada, te Vlade Brčko distrikta", navodi se u reagovanju OHR-a povodom intervjua srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića "Euroblicu" u kome je istakao da je OHR svojim popisom "samo napravio problem".

OHR ističe da sam popis ne prejudicira ishod političkog dogovora do kojeg je i dalje potrebno doći.

"Tvrdnje da je OHR odstupio od onoga što je zaključio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira predstavljaju klasičnu zamjenu teza, imajući u vidu činjenicu da je PIK odredio koje uslove i ciljeve BiH treba da ispuni kako bi bio zatvoren OHR i transformisan u kancelariju specijalnog predstavnika EU", navode iz OHR-a.

Visoki predstavnik podsjeća u saopštenju "da je OHR uradio popis nekretnina zato što Radna grupa, koju je osnovao Savjet ministara BiH (a kojim predsjedava Radmanovićev stranački kolega Nikola Špirić), nije uspjela da mjesecima, tokom 2009. godine, završi taj proces".

"OHR-ova pomoć u izvršenju tog zadatka koji je trebalo da urade nadležne domaće institucije, u stvari je doprinijela ispunjenju ciljeva i uslova Savjeta za provođenje mira kako bi što prije došlo do zatvaranja OHR-a", napominje se u saopštenju.

Visoki predstavnik želi da ohrabri Radmanovića da iskoristi svoju poziciju i uticaj da bi pomogao da se razriješi pitanje državne imovine, u skladu sa odlukom Savjeta ministara, dodajući da bi na taj način omogućio BiH da ispuni jedan od važnih preostalih ciljeva neophodnih za zatvaranje OHR-a, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća na odluku Savjeta ministara BiH od 9. aprila 2009. godine kojom se navodi da popis imovine obuhvata period od 31. decembra 1991. godine i uključuje imovinu nad kojom je pravo raspolaganja ili upravljanja imala nekadašnja SR BiH, te nekretnine koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji SFRJ.

Radmanović je izjavio za "Euroblic" da bi OHR, kada je riječ o raspodjeli imovine, trebalo da ostane po strani, "jer je svojim popisom napravio samo problem".


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: