{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS-a ne prihvata OHR-ov popis državne imovine

F
25.2.2010. u 16:41
0
27
Vlada RS-a ne prihvata OHR-ov popis državne imovine
0
Vlada RS-a ne prihvata OHR-ov popis državne imovine
Vlada Republike Srpske konstatirala je danas da OHR-ov popis državne imovine ne odražava činjenično i pravno stanje stvari i da je takav kakav je predložen „nepodoban za daljnju raspravu o statusu imovine koja je pod privremenom zabranom raspolaganja“.
„Cijenimo da ovako sačinjen popis imovine nije dobar, gotovo da nije dobronamjeran prema RS-u i BiH, te da je u sukobu s nizom zakona. Sasvim je izvjesno da ne bi donio novi kvalitet, ali bi donio jednu nelegalnost i otežao funkcioniranje niza institucija“, rekao je potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović nakon današnje sjednice entitetske vlade na kojoj je obavljena analiza popisa državne imovine koji je sačinio OHR.

Entitetska vlada poziva, kako je naveo, Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku iskaže potrebe za smještaj organa i institucija BiH na nekretninama koje su pod privremenom zabranom raspolaganja a nalaze se na teritoriji RS-a.

Ukoliko u roku od 60 dana Vijeće ministara BiH ne dostavi Vladi RS-a popis te imovine, ona će predložiti Narodnoj skupštini da po hitnom postupku usvoji zakon o imovini RS-a, a na osnovu toga će biti stavljeni van snage nametnuti zakoni visokog predstavnika od 2005. jer su "temporalnog karaktera".

Time bi sva imovina koja se nalazi na teritoriji RS-a bila uknjižena kao njeno ili vlasništvo drugih titulara koji su je stekli na osnovu važećih propisa.

Ako Vijeće ministara BiH ne dostavi spomenuti popis, RS neće, rečeno je, učestvovati u pregovorima o raspodjeli državne imovine jer smatra da je u Dejtonskom ustavu međuentitetska linija odredila dvije teritorije od kojih se sastoji BiH i po teritorijalnom principu sva imovina pripada entitetima.

„Smatramo da niz manjkavosti i nedostataka de facto onemogućava dalji kvalitetan rad ako ovo uzimamo kao polaznu bazičnu osnovu za dalje razgovore“, ukazao je Kasipović.

Ministar pravde RS-a Džerard Selman je istaknuo da OHR prilikom popisa nije prihvatio nijednu primjedbu RS-a, te da je sačinjeni popis „u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom, dejtonskim Ustavom BiH, a suprotnosti je i s entitetskim ustavom i svim njenim zakonima koji su važili od 1992. do 2005. godine“.

Selman je iznio i mišljenje da se tako obavljenim popisom OHR-a „želi proizvesti stanje koje bi dovelo do situacije da entiteti kao osnovni nosioci kako vlasti tako i teritorijalnih prava i imovine dođu u poziciju da bez nje ostanu".

„Nećemo sigurno pristupiti takvom načinu pregovora s OHR-om i mislim da je indikativna današnja izjava visokog predstavnika u BiH koji je rekao da od popisane imovine može postojati minimum odstupanja“, rekao je ministar pravde RS-a.

Potvrdio je da se na OHR-ovom spisku nalazi stotinjak objekata samo u Banjoj Luci, pa i oni gdje su smješteni predsjednik RS-a, dok su na spisku i sve zgrade pravosudnih organa, MUP-a, fondova PIO, zdravstva i drugo.

„Oko 85 posto popisane imovine je na teritoriji RS-a“, kaže Selman, koji ne isključuje mogućnost da Federacija BiH, kako kaže, nije dostavila sve podatke.

Nema, kaže, popisanih objekata bivših saveznih organa, primjera radi u Bugojnu, dok je u RS-u popisano i spomen-područje Donja Gradina i Mrakovica, ali i dio privatne imovine uz Aerodrom Mahovljani.

„Na ovakav način mi ne vidimo izlaza iz cijelog problema ako se ne žele da uvaže naši stavovi“, zaključio je ministar pravde RS-a.

Iz OHR-a im je do sada rečeno da RS može dostaviti svoje primjedbe na izvršeni popis imovine.

Ured visokog predstavnika u BiH je 22. decembra 2009. dostavio popis Ministarstvu pravde RS-a, nakon čega je 25. decembra, nakon razgovora sa svim nadležnim organima, sačinjena analiza entitetske vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: