Valentin Inzko
0

"Pod hitno imenovati delegate u Dom naroda FBiH"

SRNA
Inzko: Razmatra naredne poteze
Inzko: Razmatra naredne poteze
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko rekao je da četiri kantona koja to još nisu učinila pod hitno moraju imenovati svoje delegate u Dom naroda federalnog Parlamenta, saopšteno je iz OHR-a.

"Sadašnja situacija je neodrživa. Članovi skupština i političke stranke iz četiri kantona ne mogu beskrajno držati Federaciju i BiH kao svoje taoce. Ti kantoni moraju pod hitno da imenuju svoje delegate u Dom naroda FBiH", rekao je Inzko, koji je odvojenim sastancima sa liderima SDP-a i Narodne stranke "Radom za boljitak" Zlatkom Lagumdžijom i Jerkom Ivankovićem Lijanovićem započeo konsultacije s ciljem prevazilaženja blokada u formiranju vlada na kantonalom, federalnom i državnom nivou.

Inzko će nastaviti konsultacije sa visokopozicioniranim predstavnicima stranaka iz FBiH - navodi se u saopštenju OHR-a.

Dio delegata u Domu naroda FBiH pozvao je 28. januara skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Livanjskog kantona da u roku od deset dana izaberu svoje delegate, upozorivši da će u slučaju ignorisanja ovog poziva pristupiti konačnom konstituisanju Doma u sadašnjem kapacitetu. 

Centralna izborna komisija upozorila je Parlament FBiH da se još nisu stekli zakonom propisani uslovi za održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda.

Predstavnici HDZ-a i HDZ-a 1990 ocijenili su da pokušaj konstituisanja Doma naroda bez većine legitimnih delegata hrvatskog naroda predstavlja pokušaj formiranja vlasti na silu i grubo kršenje zakona i Ustava Federacije.	

SDP je juče optužio Centralnu izbornu komisiju BiH da duže od dva mjeseca onemogućava novoizabrane delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH da stupe na dužnost i da time direktno "potpomaže dva HDZ-a u blokadi" uspostavljanja zakonodavne vlasti u ovom entitetu.