Sud u Mostaru
0

Počinje suđenje u slučaju sporne privatizacije HT Eroneta

FENA
Na Kantonalnom sudu u Mostaru 11. maja počet će suđenje u slučaju sporne privatizacije HT Eronet.

Podsjetimo, na statusnoj konferenciji, održanoj 23. marta ove godine, advokati sedam optuženih te kantonalni tužilac Predrag Tomić dogovorili su sa sudijom Kantonalnog suda Mostar Hamom Kebom, koji će voditi ovaj sudski postupak, tok suđenja i buduće termine.

Zbog većeg broja optuženih u ovom predmetu, te broja advokata koji će ih zastupati, usaglašeno je da se prvo ročište i uvodna izlaganja o ovom kaznenom predmetu održi 11. maja, a potom još četiri termina (18.05., 23.05., 01.06. i 08.06.) na kojima će biti izvedeni dokazi optužbe, odnosno saslušano sedam svjedoka i vještak.

Datumi ročišta na kojima će se izjašnjavati odbrana optuženih, bit će naknadno usaglašeni.

Prema navodima optužnice, direktora tadašnjeg HPT-a Mostar Marinka Gilju, te Dragana Čovića koji je 2000. godine bio predsjednik Upravnog odbora HPT-a Mostar, kao i članove: Vladimira Šoljića, Slavicu Josipović, Nevena Đukića, Matana Žarića i Ivana Baćka tereti se da su dionice mobilnog operatera Eroneta iz tadašnjega HPT-a prebacili privatnim firmama Croherc, Alpina Komerc i Hercegovina osiguranje, kojima je HPT dugovao za izvedene građevinske radove.