{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljeno suđenje u slučaju "Eronet"

F
8.6.2011. u 15:40
0
1
Nastavljeno suđenje u slučaju "Eronet"
0
Nastavljeno suđenje u slučaju "Eronet"
Dragan Čović
Na Kantonalnom sudu u Mostaru danas je nastavljeno suđenje u predmetu Dragan Čović i ostali za kazneno djelo zloupotrebe ovlasti i položaja u procesu privatizacije mobilnog operatera "HT Eronet".
U dokaznom postupku danas je svjedočila Slavica Ančić, vještak finansijske struke, koja je trebala utvrditi transakcije između HPT i bivšeg Federalnog ministarstva odbrane te HPT-a i firmi "Croherc", "Alpina Comerc" i Hercegovina osiguranje" iz 1999. godine.

Ančić je utvrdila kako su dugovanja i poslovni odnosi između HPT-a, Federalnog ministarstva i tri spomenute kompanije postojale još od 1995. godine. Također je kazala da je HPT ugovorom o cesiji s gore spomenutim kompanijama smanjila svoj udio u Eronetu od oko 4,5 miliona maraka.

Suđenje se nastavlja 22. juna kada će materijalne dokaze izvoditi odbrana optuženih, dok će u korist odbrane optuženih Slavice Josipović i Ivana Baćka svjedočiti Verenko Ćubala o okolnostima glasanja Upravnoga odbora JP HPT-a d. o.o. Mostar 1999. godine.

Podsjećamo, Dragana Čovića, koji je 1999. bio predsjednik Upravnog odbora HPT-a Mostar (današnji HT Mostar) te članove Vladimira Šoljića, Slavicu Josipović, Matana Žarića, Nevena Đukića i Ivana Baćka kao i direktora Marinka Gilju tereti se da su dionice mobilnog operatera Eroneta iz tadašnjega HPT-a prebacili firmama "Croherc", "Alpina Komerc" i "Hercegovina osiguranje", kojima je HPT dugovao za izvedene građevinske radove.

U optužnici se navodi da je Federacija BiH prijenosom većinskog udjela mogla ostati bez više od četiri i pol miliona maraka u Eronetu. U međuvremenu je Vrhovni sud Federacije BiH poništio prijenos udjela u Eronetu na tri privatne firme te naložio njihov povrat Hrvatskom telekomu Mostar. Trima privatnim kompanijam isplaćeni su dugovi za izvedene građevinske radove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: