Kantonalni sud u Mostaru
0

Nastavljeno suđenje u slučaju "Eronet"

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
Na Kantonalnom sudu u Mostaru danas je nastavljeno suđenje u predmetu Dragan Čović i ostali za kazneno djelo zloupotrebe ovlasti i položaja u procesu privatizacije mobilnog operatera "HT Eronet".

U dokaznom postupku danas je svjedočila Slavica Ančić, vještak finansijske struke, koja je trebala utvrditi transakcije između HPT i bivšeg Federalnog ministarstva odbrane te HPT-a i firmi "Croherc", "Alpina Comerc" i Hercegovina osiguranje" iz 1999. godine.

Ančić je utvrdila kako su dugovanja i poslovni odnosi između HPT-a, Federalnog ministarstva i tri spomenute kompanije postojale još od 1995. godine. Također je kazala da je HPT ugovorom o cesiji s gore spomenutim kompanijama smanjila svoj udio u Eronetu od oko 4,5 miliona maraka.

Suđenje se nastavlja 22. juna kada će materijalne dokaze izvoditi odbrana optuženih, dok će u korist odbrane optuženih Slavice Josipović i Ivana Baćka svjedočiti Verenko Ćubala o okolnostima glasanja Upravnoga odbora JP HPT-a d. o.o. Mostar 1999. godine.

Podsjećamo, Dragana Čovića, koji je 1999. bio predsjednik Upravnog odbora HPT-a Mostar (današnji HT Mostar) te članove Vladimira Šoljića, Slavicu Josipović, Matana Žarića, Nevena Đukića i Ivana Baćka kao i direktora Marinka Gilju tereti se da su dionice mobilnog operatera Eroneta iz tadašnjega HPT-a prebacili firmama "Croherc", "Alpina Komerc" i "Hercegovina osiguranje", kojima je HPT dugovao za izvedene građevinske radove.

U optužnici se navodi da je Federacija BiH prijenosom većinskog udjela mogla ostati bez više od četiri i pol miliona maraka u Eronetu. U međuvremenu je Vrhovni sud Federacije BiH poništio prijenos udjela u Eronetu na tri privatne firme te naložio njihov povrat Hrvatskom telekomu Mostar. Trima privatnim kompanijam isplaćeni su dugovi za izvedene građevinske radove.